Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback

De Steur

You and your listed project partners can edit this project

Project information

Het komt niet vaak voor dat je bij het betreden van een zwembad een aangename rust ervaart. Toch is dat precies wat VenhoevenCS architecture+urbanism bewerkstelligde in Kampen. Door te werken met natuurlijke materialen, een subtiele lichtinval te creëren en extra aandacht te besteden aan de akoestiek, vormt De Steur niet alleen visueel een eenheid met de groene omgeving, maar ook wat betreft beleving. ‘Toen de gemeente Kampen een nieuw zwembad aan de rand van het ‘Groene Hart’ wilde realiseren, hadden wij direct het idee om een villa in het park te ontwerpen. Eigenlijk zoals Versailles, met een verhoogde plint en mee ontworpen tuinen die de grens tussen binnen en buiten verzachten’, vertelt architect Jos-Willem van Oorschot. En dat is precies wat de bezoeker ervaart bij binnenkomst: een rustige, warme ambiance die een weids uitzicht biedt over het omliggende water en groen. ‘De natuurlijke omgeving – die wij waardevol vinden – reflecteert in de gevel en het interieur. Om de beleving te versterken is met een neutraal kleurenpalet gewerkt, zijn houten plafonds en scheidingen toegepast en creëerden we grote raampartijen die volledig geopend kunnen worden, zodat de omgeving naar binnenkomt. Daardoor ervaren gebruikers een gevoel van wellness, zoals je dat ook in Japanse badhuizen tegenkomt’, verduidelijkt hij. Japanse techniek Daarnaast valt de natuurlijke flow van het gebouw op, de overzichtelijke plattegrond en de houten elementen die overal terugkomen en het ontwerp een heel eigen karakter geven. ‘In de gevel is Shou-sugi-ban-hout verwerkt. Bij deze Japanse techniek om hout te verduurzamen, wordt het cederhout eerst gezaagd en vervolgens geschroeid om een verkoolde laag te creëren. Daarna is het geborsteld en geolied.’ De kozijnen en scheidingen tussen de baden zijn vervaardigd uit geïmpregneerd Douglas-larikshout. ‘Voor de plafonds gebruikten we eikenhout in een open Derako-systeem, omdat dit systeem dampopen is en in combinatie met de erboven aangebrachte dekens een hoge akoestische demping heeft.’ Vloeiende lijnen Door overal – bij de entree, in het horecagedeelte, bij de wedstrijdbaden en in het recreatiebad – houten plafonds in een grillsysteem te verwerken ontstond een bijna intieme sfeer. ‘Het plafondsysteem volgt de vorm van het dak, er zijn geen zichtbare onderbrekingen tussen de baden en de ontvangstruimten en de houten lambrisering loopt door in de wanden. Daardoor beleef je de omgeving nog intenser’, legt de architect uit. ‘Daarnaast worden bezoekers visueel niet afgeleid, omdat voor de geluidsinstallatie en verlichting speciale grillpanelen zijn geleverd en afbouwer Eissink uit Hengelo op locatie de panelen in verstek zaagde zodat de vloeiende lijnen niet worden onderbroken.’ Door die aandacht voor details én de creatieve wijze waarop Van Oorschot invulling gaf aan een scala van functionele eisen is De Steur niet alleen een modern, toekomstbestendig en sportief onderkomen geworden, maar ook een plek om tot rust te komen.

Description: General
General

Association Articles

Logo
Name
Article title

Location

Related projects

No results found

Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following De Steur. Click here to see everything you're following.
You stopped following De Steur
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
De Steur is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites