Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

ZaanApotheek

General
Het is een bijzondere verschijning: de ZaanApotheek in Zaandam. De open lay-out, de transparantie én het bijzondere materiaal- en kleurgebruik geven het interieur een heel eigen charme. Architectenbureau dJGA (de Jong Gortemaker Algra architecten) tekende voor het ontwerp. Een dag voordat dJGA een eerste afspraak had met de apotheek werd hen gevraagd een vragenlijst in te vullen. “Daarop stond ook de vraag of we vaker een interieur voor een apotheek hadden ontworpen. Dat was wel even schrikken, want daar hadden we geen ervaring mee. En laat dat nu precies zijn wat ze wilden. De ZaanApotheek wenste een frisse blik en een architectenbureau dat met hen kritisch keek naar de lay-out en de wijze waarop de inrichting bijdraagt aan de communicatie en efficiëntie”, legt interieurarchitect Jeroen Warnaar uit. Open ruimte Op tal van plekken in de apotheek komt die nieuwe blik naar voren. “We kozen er bijvoorbeeld voor om de medicijnrobot niet – zoals vaak wordt gedaan - direct achter de balie te plaatsen, maar achter in de ruimte. Daarmee voorkom je dat er een enorme scheidingswand in het midden staat, maar ook draagt het eraan bij dat de verplichte extra controle op de medicijnuitgifte op een rustige plek gebeurt.” Door het strategisch plaatsen van de robot werd het bovendien mogelijk een open structuur te creëren. Een transparantie die zelfs is doorgevoerd bij het nachtloket dat als een portiershuisje uit vervlogen jaren associaties oproept met de bouwstijl van de Amsterdamse School. Mens centraal In de apotheek staat de mens centraal. De balies bieden ruimte om er omheen te staan en zijn daardoor ook voor mensen in een rolstoel goed bereikbaar. Sta je bij de balie, dan zijn de spreekkamers zichtbaar. En de apotheker heeft vanaf zijn werkplek overzicht over het hele proces. “Door die open ruimte reikt het daglicht tot achterin de ruimte”, vertelt Warnaar. “De kasten zijn maximaal 1.40 meter hoog, waardoor er staand overzicht is, maar voor mensen die zitten is de privacy gewaarborgd.” Materiaalkeuzes “We wilden een tijdloos interieur creëren”, zegt Warnaar over de materiaalkeuzes die zijn gemaakt. “Daarom hebben we gebruikgemaakt van mooie materialen zoals de terrazzovloer in twee tinten, zodat een naadloze en natuurlijke scheiding ontstaat tussen de werkvloer en de ontvangst. Maar ook de ‘zwevende’ balies met een teruggelegde plint - die door Broers Interieurprojecten vervaardigd zijn uit HPL-plaat en afgewerkt met een metallic toplaag - zorgen in combinatie met de hooglans witte kasten voor een goede basis. In het plafond is extra aandacht besteed aan het integreren van de installaties.”

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following ZaanApotheek. Click here to see everything you're following.
You stopped following ZaanApotheek
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
ZaanApotheek is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites