Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Wraldwizer-school

General

KAW heeft in Oosternijkerk een speels en sierlijk gebouw ontworpen vol ruimte en licht, dat als centrale functie heeft kinderen uit te dagen de wereld en zijn omgeving te leren kennen en ontdekken. Dat de verbinding met de buitenwereld belangrijk is, dat zie je zo. Vanuit het dorp kijk je namelijk zo het hart van de school in. Door de rustieke bakstenen past het eigenzinnige gebouw verrassend goed in haar dorpse omgeving. Verder is de school vanzelfsprekend energieneutraal met bijvoorbeeld zonnepanelen. Omdat de school gebouwd is zonder dragende wanden, is zij ook bijzonder toekomstbestendig.

De visie van de Wrâldwizer-school in Oosternijkerk is het uitgangspunt geweest bij het ontwerp van het multifunctionele kindcentrum. Voor de kinderen is er een plek gecreëerd waar een perfecte balans is tussen dynamiek & uitdaging enerzijds, en rust en geborgenheid anderzijds. Het gebouw heeft een heel open karakter, wat past bij een school met vrij leren. Door de ruimtelijke flexibiliteit van de verschillende onderdelen in de school beweegt de school letterlijk met de wensen en behoeften van de kinderen mee. Met deze slimme indeling is er voor zowel dynamiek als rust een plekje in hetzelfde gebouw.

Wie de school binnenstapt, zal verrast worden door de hoeveelheid daglicht en ruimte. Het licht komt door de grote ramen in de gevels en het dak naar binnen. De ruimtelijkheid van het gebouw onderstreept het open karakter van de school. Middenin het gebouw is een open en levendig leerplein. De klaslokalen en instructieruimtes zijn meer aan de zijkant te vinden. Alle lokalen zijn voorzien van grote schuifdeuren.

Flexibiliteit en uitbreidbaarheid

Alle ruimtes in de school kunnen van elkaar afgescheiden en met elkaar gekoppeld worden. Ruimtes zijn daardoor multifunctioneel inzetbaar. Het koppelen en scheiden, gebeurt met transparante mobiele wanden en schuifdeuren. Hierdoor is er altijd keuze tussen openheid en privacy. Daarnaast is het gebouw opgezet in een kolommen-structuur. Er zijn geen dragende wanden waardoor in de toekomst, zonder dat het een grote verbouwing wordt, iedere wand weggehaald of bijgeplaatst kan worden als dat nodig is. Dit maakt de school bijzonder toekomstbestendig.

Low-tech waar het kan, high-tech waar het moet

De Wrâldwizer is volledig energieneutraal, mede door de toevoeging van extra zonnepanelen op het dak. Maar ook de bouwkundige keuzes die gemaakt zijn bij het ontwerp van de school dragen bij aan de duurzaamheid en het binnenklimaat van het gebouw. Zo zijn de gevels van de klaslokalen op het zuiden relatief klein, waardoor er geen onnodige warmte de school binnen komt. Ook is de schil van het gebouw goed geïsoleerd. De lokalen zijn afzonderlijk te verwarmen en de verlichting is energiezuinig.

Het ontwerp is eigenlijk heel simpel. Het ontwerp bestaat uit vijf lange daken die je naast elkaar zet. Maar juist die visuele eenheid maakt het gebouw mooi. Door de eenvoud in de grote lijnen van het gebouw, komt de sierlijkheid van de details en gelaagdheid naar voren. De dakhoek is asymmetrisch, wat goed past bij de dorpse straat waar de dwars- en langskappen elkaar afwisselen. Ook de keuze van de rustieke steen zorgt ervoor dat de school goed in zijn omgeving past.

Eén met de onderwijsvisie

De tegenstelling met hoe het was, is groot voor de Wrâldwizer en natuurlijk kunnen de kinderen en leerkrachten niet wachten om van de ruimte, het licht en de flexibiliteit van het gebouw te genieten. Dit is niet alleen een schoolgebouw waar kinderen goed kunnen leren, maar waar ze ook kunnen leren van het gebouw waar ze inzitten. KAW heeft - zoals gewoon voor ze ging ontwerpen - uitgebreid geluisterd en gesproken met de toekomstige gebruikers en de opdrachtgever. 

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Wraldwizer-school. Click here to see everything you're following.
You stopped following Wraldwizer-school
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Wraldwizer-school is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites