Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback

Villa Suikerkamp

You and your listed project partners can edit this project

Project information

Een eigentijds ontwerp passend op een monumentaal landgoed, dat had ontwerper Cees van der Mark, eigenaar van De Monumentencentrale, voor ogen toen hij de villa voor zijn ouders ontwierp. Daarnaast moest Villa Suikerkamp opgaan in de bosrijke omgeving. Die uitgangspunten leidden tot een opvallend gebouw. Op het eerste gezicht ziet de voorbijganger namelijk een eenvoudig schuurachtig bouwvolume, maar door het oog voor detail van de ontwerper én het ritmische gevelbeeld dat hij creëerde, ademt de woning zowel een robuuste als moderne sfeer uit. Villa Suikerkamp staat in de voormalige moestuin van Kasteel Keukenhof in Lisse. ‘Toen de vorige woning en bollenschuur van mijn ouders werden afgebroken in verband met grootschalige herontwikkelingsplannen rondom bloemententoonstelling de Keukenhof, werd hun elders op het landgoed de kans geboden om een nieuw huis met een gelijk volume (3.000 kubieke meter) te realiseren. Dit moest passen in de monumentale omgeving van de voormalige kwekerij, modern zijn en een simpele, stevige, zelfbewuste hoofdvorm hebben’, vertelt ontwerper Van der Mark. Bij het ontwerp van de woning is gebruikgemaakt van voor schuren kenmerkende basiselementen. ‘De langgerekte vorm en eenvoudige hoge kapvorm zijn kenmerkend voor deze gebouwen. Maar ook de houten gevels en het gesloten karakter. Deze aspecten wilden we laten terugkomen in de villa.’ De woning heeft een goothoogte van circa 5,6 meter en een bouwhoogte van 12,5 meter. ‘Daarnaast kan de gevel helemaal gesloten worden met luiken die tevens als zonwering dienen. Alleen in de knik, de verbinding tussen de twee bouwvolumes, is het gebouw transparant en uitgevoerd in structureel glas.’ Reflectie De houten lamellen die de gevel sieren, reflecteren het omringende bos. ‘Het landschap is verticaal, strak en eenvoudig, maar ook hoog en onregelmatig met een natuurlijke uitstraling. Hiermee hebben we zowel bij de compositie als kleurkeuze rekening gehouden. Want al oogt het hout bij de oplevering nog fris, komend jaar zal het langzaam vergrijzen, waardoor Suikerkamp nog beter opgaat in haar omgeving.’ Daarnaast valt de ritmiek op en de ongecompliceerde handtekening van Van der Mark. Achter die ogenschijnlijke eenvoud schuilt een gebouw waar over ieder detail is nagedacht. ‘De creatieve oplossingen zijn veelal verscholen. Zo sluiten de pannen op de kopgevels direct aan op het hout. Ook zijn de kolommen voor bevestiging van de luiken, de goten en hemelwaterafvoer achter de gevelbekleding verwerkt.’ De gevelbekleding bestaat uit planken van Nobelwood FRX. ‘Deze zijn in drie verschillende breedten toegepast en verspringen om de drie delen in een ritme dat continu wordt herhaald. Wat mij zo aansprak in dit hout, is dat het een streekeigen product is en dat de vlam in het hout is behouden. Doordat het geïmpregneerd is met biopolymeren, konden we het bovendien toepassen zonder de kopse kanten af te dekken.’ Primeur Villa Suikerkamp kende ook een primeur: het is de eerste keer dat NobelWood FRX in het Derako-systeem is toegepast. ‘Ons bureau is gespecialiseerd in de renovatie van historische panden. Daardoor was zowel het hout van Foreco als het bevestigingssysteem nieuw voor ons. Van beide waren we echter direct gecharmeerd. Van het hout omdat deze soort zeer duurzaam is en omdat de bewerking ervoor zorgt dat de gevel op een mooie natuurlijke manier vergrijst. Maar we wilden ook een strak gevelbeeld creëren en het aangezicht niet ontsieren door dakgoten of bevestigingsmaterialen. Daarom schuilt achter de houten façade het gevelmontagesysteem van Derako. Dit is 25 centimeter uit de gevel geplaatst en gemonteerd op een achterliggend raster. De RVS-clips bevestigen de houten lamellen aan geanodiseerde aluminiumprofielen. Doordat de hele bevestiging is weggewerkt en er geen schroeven en nagels zichtbaar zijn, worden onregelmatige verkleuringen, corrosiestrepen en beschadigingen aan het hout voorkomen.’

Description: General
General

Tags

Expertise Features or specials

Team Villa Suikerkamp

Logo
Name
Company type
Expertise

Association Articles

Logo
Name
Article title

Location

Related projects

No results found

Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Villa Suikerkamp. Click here to see everything you're following.
You stopped following Villa Suikerkamp
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Villa Suikerkamp is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites