Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Villa Schoorl - Studio PROTOTYPE

General

In het groene landschap van Schoorl is de villa ontworpen door Studio PROTOTYPE een bijzondere verschijning. De donkere stalen facade onttrekt het lichte interieur aan het oog van de voorbijganger.

“We wilden spelen met licht en donker”, legt architect Jeroen Spee van studio PROTOTYPE uit. “De gebeitste esdoorn aan de onderzijde van het dak en de vliesgevel zorgen dat het interieur licht is. De bewoner wilde daarnaast een intieme sfeer in het huis creëren, bijvoorbeeld in de muziekkamer. In deze ruimtes is toetreding van buitenlicht tot een minimum beperkt.”

Door de wijze waarop de antraciete metalen gevelbekleding is verwerkt, blijft het gebouw spannend. “De zijkanten kregen geprofileerde aluminium platen. Deze zijn geëxtrudeerd en er zit een ruimte van bijna een duim tussen de verschillende profielen. Daardoor wordt het fijne silhouet benadrukt.” De voorgevel is vervaardigd uit massieve platen van walsstaal, die in Duitsland met een laserlas tot een element zijn gemaakt. “Leg je dit staal onbehandeld twee dagen buiten dan beginnen ze te roesten. Dat was een uitdaging, want wij wilden dat er qua glans en kleur eenheid ontstond en tegelijk dat de warme gevlamde textuur zichtbaar bleef.”

Spee’s verantwoordelijkheid als architect ging verder dan het creëren van de bouwvolumes. Met Dunia Coatings ontwikkelde hij een coating die qua kleur en glas aansloot bij de aluminium gevel, maar die ook de tand des tijds kan doorstaan. “De ontwikkeling kostte twee jaar. In die tijd hebben we getest hoe de huid zich door de jaren heen verhoudt. Daarvoor werd de huid onder andere getest in een zoutsproeibad. Daarnaast keken we hoe je beschadigingen kunt verhelpen. Walsstaal is kwetsbaar en om ‘roestkrassen’ te voorkomen moesten we ook een reparatiemethode vinden. Uiteindelijk is de coating aangebracht door een autospuitbedrijf. Na de uitharding voelt hij aan als een metalen huid.”

De massieve stalen gevels zijn blind gemonteerd aan een achterconstructie die de thermische uitzetting van het staal de ruimte geeft. In detaillering is de staalgevel rondom naadloos geplaatst tegen de aluminium gevelafwerking en rookglazen puien.


In verband met de privacy is dit niet het exacte adres. Deze kunt u opvragen bij het architectenbureau.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Villa Schoorl - Studio PROTOTYPE. Click here to see everything you're following.
You stopped following Villa Schoorl - Studio PROTOTYPE
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Villa Schoorl - Studio PROTOTYPE is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites