Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Villa R

General

LIAG ontwerpt levensloopbestendige en energieleverende woning

Voor een gezin met twee dochters ontwerpt LIAG een levensloopbestendige en energieleverende woning. De locatie in Utrecht is bijzonder. De kavel ligt ten zuiden van het park Groot Zandveld en heeft hierdoor uitzicht op een bijna landelijk tafereel. Met een slimme opbouw van verspringende volumes waarborgt LIAG de verschillende woonbehoeften van de gezinsleden.

Een dorp in het klein

De eenlaagse woning is opgebouwd uit verschillende tegen elkaar gezette volumes. Een dorp in het klein met verschillende clusters. Elk volume heeft zijn eigen doeleinde. Een voor de privévertrekken, een voor sociale interactie als gezamenlijke leefruimte en een die dient als werkstudio. Door deze verspringende opzet konden we ook de beeldbepalende bomen behouden op het terrein. De gevelmaterialen verwijzen naar de landelijke gebouwen uit de omgeving. Elk volume heeft zijn eigen passende uitstraling. Transparant en open, warm door het gebruik van hout of juist meer gesloten voor de gevraagde rust en concentratie.

De keukentafel als hart van het gezinsleven

De opbouw van de woning is ingegeven door de verschillende woonbehoeften. De keukentafel vormt het hart van het gezinsleven. Alle functies komen op deze centrale plek, de woonkeuken, samen. De woonkamer, het terras en de werkstudio kunnen door middel van grote schuifdeuren hier bij getrokken worden. Ook de individuele privéruimtes zijn vanuit hier ontsloten.

In de loop der jaren kan de woning eenvoudig aangepast worden aan veranderende omstandigheden. Als kangoeroewoning voor meerdere generaties met elk een eigen entree. Of woonruimte voor een zorgverlener aan huis als dit nodig zou worden. De verschillende volumes weerspiegelen de reeds ingebouwde flexibiliteit. 

Optimaal gebruik

LIAG positioneerde de woning zoveel mogelijk naar het noorden om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van het perceel. In het zuiden is de tuin begrensd door een sloot. Vanaf het noorden wordt het gebouw ontsloten. In het oosten is een bijgebouw met de mogelijkheid voor werkplekken aan huis gerealiseerd. In het westen een terras in de schaduw van de bomen. De hele woning oriënteert zich naar de zon. Grote dakoverstekken zorgen voor voldoende bescherming tegen oververhitting en schaduw. Het dak is de energiecentrale van de woning. PV cellen zorgen voor de opwekking van de benodigde energie. Witte dakbedekking zorgt voor extra reflectie van warmte in de zomer, waardoor de opwarming van het dak beperkt is. In een kleine kelder onder de woning zijn de innovatieve installaties ondergebracht.


De oplevering staat gepland medio november 2020.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Villa R. Click here to see everything you're following.
You stopped following Villa R
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Villa R is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites