Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Villa Berkel

General

In de bossen van Veenendaal ontwierp Paul de Ruiter Architects op de plek waar ooit een bungalow uit de jaren '70 stond een nieuwe villa. Met dit project stonden we voor de uitdaging zo veel mogelijk lichtinval te creëren in de donkere bosrijke omgeving. Tegelijkertijd wilden we de grens tussen binnen en buiten - tussen privé en openbaar - zo goed mogelijk bewaken.

Drie stroken als basis voor het ontwerp

Om zowel lichtinval als beschutting te realiseren is de kavel haaks op de weg in drie lange stroken verdeeld. De onderste strook op het zuiden is gereserveerd voor de tuin, de middelste strook biedt plaats aan de villa zelf en de meest noordelijk gelegen strook bevat de ontsluiting van het huis: daar liggen de oprijlaan, de parkeergelegenheid en de entree. Door deze kavelindeling wordt het zicht op de gedeelten van het huis die men het liefst privé houdt beperkt.

Zones met een eigen functie

De kavelindeling is herhaald in de plattegrond van het huis. Die is eveneens in drie stroken verdeeld over de volle 30 meter die de villa lang is. Op deze manier waarborgen we de openheid en de leefbaarheid. In het oostelijk deel, aan de straatkant, bevinden zich de meer openbare functies waaronder de entree, de werkkamer, de keuken en de zitkamer, terwijl het westelijk deel, het verst van de straat verwijderd, plaats biedt aan de intiemere functies, zoals een overloop voor de televisie, de slaapkamers en de badkamer. Elke zone wordt gekenmerkt door een eigen functie en is af te sluiten translucente schuifwanden.

Verbonden met de directe omgeving

Om openheid te creëren, lichtinval te maximaliseren en de bewoners het gevoel te geven dat ze buiten zijn, richt de woning zich helemaal op de op het zuiden gelegen besloten tuin. Elke ruimte van de villa kijkt direct hierop uit, doordat drie van de vier gevels volledig in glas zijn uitgevoerd. Het ruime houten terras vormt een buitenkamer, deels afgedekt met een houten luifel, die steunt op stalen, schuin naar boven afgesneden consoles. Het lijkt daardoor in aanzicht boven de grond te zweven. Aan beide zijden van de woning is een vijver geplaatst om ook hier het huis van de grond te tillen en zo de lichtheid van het gebouw te benadrukken.


i.v.m. de privacy is niet het exacte adres weergegeven


Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Villa Berkel. Click here to see everything you're following.
You stopped following Villa Berkel
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Villa Berkel is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites