Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Ventoseflat

General

De Ventoseflat heeft een bijzondere geschiedenis. Begonnen als sigarenfabriek, is het geheel in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw verbouwd tot woongebouw door de beroemde Amsterdamse School architect J.M. van der Mey. Dit resulteerde in een gebouw met voor die tijd on-Eindhovense eigenschappen zoals bijvoorbeeld maisonnette-woningen en een ongekende omvang.

Dit unieke voorbeeld van hergebruik was onderhand hard toe aan een opknapbeurt en in 2009 is uiteindelijk gestart met het maken van een uitgebreid restauratieplan. Het restaureren was een complexe opgave. Door de jaren heen is het gebouw verschillende malen gerenoveerd, waarbij de originele ramen met roedenverdeling en al het smeedwerk verdwenen zijn. Daarnaast was vrijwel het gehele metselwerk geschilderd. Daardoor zag vrijwel niemand dat hier sprake was van een bijzonder monument.

De restauratie-aanpak ging uit van het terugbrengen van oorspronkelijke elementen, kleuren en afwerkingen, vastgelegd na een speurtocht in oude tekeningen, foto's en verfproeven op locatie. Verrassend daarbij was vooral de ontdekking van het oorspronkelijke kleurgebruik, lavendel, dat op oude onderdelen is teruggevonden.

Naast het terugbrengen van oorspronkelijke elementen heeft ook een zorgvuldige update plaatsgevonden naar het hedendaagse woningniveau. Met het oog op energieverbruik en comfort is bijvoorbeeld de binnenzijde van het gebouw geïsoleerd en van een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning voorzien. Aan de achterzijde vindt op de woonverdieping van de maisonnette-woningen een verbreding van de balkons plaats waardoor bruikbare buitenruimte ontstaat.

Door deze ingrepen met veel kennis van de geschiedenis op een Ventose-eigen manier vorm te geven, voegen zij zich naadloos in het bestaande geheel.

Ontwerp: L. Kooken (1907)/Gulden, Geldmaker en van der Mey (1928)/Architecten|en|en(2013)

De Ventoseflat heeft een bijzondere geschiedenis. Begonnen als sigarenfabriek, is het geheel in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw verbouwd tot woongebouw door de beroemde Amsterdamse School architect J.M. van der Mey. Dit resulteerde in een gebouw met voor die tijd on-Eindhovense eigenschappen zoals bijvoorbeeld maisonnette-woningen en een ongekende omvang.

Dit unieke voorbeeld van hergebruik was onderhand hard toe aan een opknapbeurt en in 2009 is uiteindelijk gestart met het maken van een uitgebreid restauratieplan. Het restaureren was een complexe opgave. Door de jaren heen is het gebouw verschillende malen gerenoveerd, waarbij de originele ramen met roedenverdeling en al het smeedwerk verdwenen zijn. Daarnaast was vrijwel het gehele metselwerk geschilderd. Daardoor zag vrijwel niemand dat hier sprake was van een bijzonder monument.

De restauratie-aanpak ging uit van het terugbrengen van oorspronkelijke elementen, kleuren en afwerkingen, vastgelegd na een speurtocht in oude tekeningen, foto's en verfproeven op locatie. Verrassend daarbij was vooral de ontdekking van het oorspronkelijke kleurgebruik, lavendel, dat op oude onderdelen is teruggevonden.

Naast het terugbrengen van oorspronkelijke elementen heeft ook een zorgvuldige update plaatsgevonden naar het hedendaagse woningniveau. Met het oog op energieverbruik en comfort is bijvoorbeeld de binnenzijde van het gebouw geïsoleerd en van een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning voorzien. Aan de achterzijde vindt op de woonverdieping van de maisonnette-woningen een verbreding van de balkons plaats waardoor bruikbare buitenruimte ontstaat.

Door deze ingrepen met veel kennis van de geschiedenis op een Ventose-eigen manier vorm te geven, voegen zij zich naadloos in het bestaande geheel.

Ontwerp: L. Kooken (1907)/Gulden, Geldmaker en van der Mey (1928)/Architecten|en|en(2013)

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Ventoseflat. Click here to see everything you're following.
You stopped following Ventoseflat
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Ventoseflat is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites