Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Van der Valk Zuidas

General

De winnaar van de 16e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is het Van der Valkhotel op de Amsterdamse Zuidas, ontworpen door het Limburgse architectenbureau Wiel Arets Architects. De architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) voor ‘het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving’ werd op 16 september 2021 uitgereikt aan Adriaan van der Valk door juryvoorzitter Alexander Pechtold. 

De voorgaande jaren wonnen steevast publieke gebouwen, waaronder de Tilburgse LocHal en het Groningse Forum. Deze editie kwam de vakjury, onder voorzitterschap van oud-politicus Alexander Pechtold, verrassend uit de hoek; ze wees een Van der Valkhotel aan als het gebouw ‘met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij’. Bij de naam Van der Valk dacht de jury aan ‘bakstenen gebouwen met een toekan-logo’. ‘Echter, met dit hotel krijgt niet alleen die naam ‘een nieuwe dimensie’, maar ook de hoteltypologie’, aldus het juryrapport. Op een onmogelijke ‘postzegel’ in een uithoek van de Zuidas ontwierp Arets een ‘hotel with a view’, mede dankzij verdiepingshoge vensters en het feit dat het hotel begint vanaf de 5e verdieping. 

Toelichting ontwerp

Op een driehoekige locatie, begrensd in breedte en hoogte door het talud van de snelweg, de tramlus van lijn 4, het Liander transformatorstation en de Alticom zendmast, ligt een nieuwe publieke plek van de stad. Middels de nieuwe voetgangersverbinding tussen Station RAI en de kantoren van de Zuidas komt de bezoeker binnen in de ontvangstlobby en de brasserie. Via een in het gebouw geïntegreerde route rijden de auto’s naar één van de vier daarboven gelegen parkeerlobbies waar ook een aantal ateliers voor jonge kunstenaars zijn ondergebracht. Hierboven, op de 5e laag kijkend over de Ring met zicht op de stad, bevinden zich de receptie, de bar en twee restaurants. Een groot terras uitgesneden in de noordgevel geeft de gasten een groene buitenruimte. Op de zesde verdieping, waar de zakelijke bijeenkomst- en congresruimtes zich bevinden, is een inkeping gemaakt in de zuidgevel, waardoor er een tweede terras ontstaat. Een grote monumentale trap brengt de congresbezoeker terug in het restaurant. De gebouwvorm die hierdoor ontstaat voor het ‘beddenhuis’ geeft iedere kamer ‘a room with a view’. Vanuit het atriumachtige monumentale centrale trappenhuis vertakken drie gangen zich naar buiten, zodat de 240 kamers van het hotel in elke richting uitzicht hebben. De fitness- en wellnessruimte van het hotel bevindt zich in de punt van de bovenste verdieping, met een prachtig uitzicht over de hele stad. Fris, scherp en strak, zonder steriel te zijn; het nieuwe Van der Valk Hotel is een hotel dat voortbouwt op de lange traditie van een op de autobezoeker gerichte hotel typologie en tegelijkertijd zijn de voorzieningen voor de hedendaagse reiziger bijgewerkt naar de behoeftes van de eenentwintigste eeuw.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Van der Valk Zuidas. Click here to see everything you're following.
You stopped following Van der Valk Zuidas
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Van der Valk Zuidas is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites