Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Van Abbemuseum

General

Het Van Abbemuseum is in 1936 naar ontwerp van architect A.J. Kropholler (1882-1973) in opdracht van sigarenfabrikant H.J. van Abbe gebouwd. In de jaren '20 en '30 van de 20ste eeuw gold A.J. Kropholler als een van de toonaangevende architecten van ons land. Het rijke oeuvre van Kropholler bevat slechts één museum en dat belichaamt in verschillende opzichten zijn ideeën over bouwkunst: het Van Abbemuseum bevat in de doelmatige opzet en hechte presentatie Krophollers opvattingen over silhouet (krachtige lijnen en vormen), over de muur (geslotenheid), over waarachtigheid (in de materialen baksteen en natuursteen alsmede in de vorm), over monumentaliteit en symmetrie (in de ligging, aanzichten, proporties en ruimteschikking).

Het oorspronkelijke museum heeft een vierkante plattegrond van 40 x 40 meter, is met de ingang op de villawijk gericht. Lichttoetreding vindt via bovenlichten plaats zodat vrijwel gesloten buitengevels ontstaan met een beperkt aantal (in staal gevatte) vensters. Het museum manifesteert zich, volgens de jury van de Dirk Roosenburgprijs, hiermee als een krachtig icoon in de stad. 

Abel Cahen

Na een eerste uitbreiding boven het oorspronkelijke gebouw te hebben ontworpen, volgde na luid protest vanuit de stad, realiseerde Abel Cahen een uitbreiding aan de achterzijde. De tuin is na de uitbreiding opnieuw aangelegd naar ontwerp van H+N+S Landschapsarchitecten in samenwerking met tuinarchitect Piet Oudolf.

Boven de Dommel

Het terras van het restaurant ligt prachtig boven het water van de Dommel die hier een ecologische verbindingszone vormt.

De gevel van de nieuwbouw is bekleed met grijze leisteen en vormt een mooi contrast met de lichte binnenkant. Een blikvanger aan binnen- en buitenzijde vormt de 27 meter hoge expositietoren.

Over de uitbreiding door architect Abel Cahen schreef de jury van de Dirk Roosenburgprijs destijds: 'De sculpturale uitbreiding van het museum is een aanwinst voor het Eindhovense stadsbeeld. De toren manifesteert zich als een zeer krachtig icoon en levert een hooggewaardeerde, sacrale ruimte op.'

Interieur

Ook de overige ruimtes, zowel de tentoonstellingszalen, de gangen als de bibliotheek oogstten veel bewondering omdat zij zich lenen voor heel veel dimensies in presentatie, van zeer groot tot zeer klein."

De museumwinkel is ontworpen door Maarten van Severen, net als de bibliotheek.

Loopbrug

Het museumterras was alleen van binnenuit te bereiken en dat bleek een tekortkoming, want daardoor werd horecapubliek gemist. Kunstenaar/architect John Körmeling maakte in 2006 een overdekte loopbrug. Een vette knipoog naar historische overdekte loopbruggen, geheel in aluminium in een waanzinnige kleur en met vrolijke kermislichtjes als uitnodigende boodschap: echt iets voor u!





Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Van Abbemuseum. Click here to see everything you're following.
You stopped following Van Abbemuseum
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Van Abbemuseum is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites