Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Transformatie Jansbuitensingel

General

Ooit was de Jansbuitensingel in Arnhem een statige parkachtige laan met Parijse allure. Daar was na de zware strijd om Arnhem, 75 jaar geleden, weinig meer van over. Aan de singel vestigden bedrijven hun kantoorpanden, alleen de groenstrook in het midden herinnert nog aan de grandeur van voor de oorlog.

De laatste jaren krijgt de Jansbuitensingel haar woonfunctie terug. Zo ook nummer 24. “Veel van de kantoorgebouwen aan de singel zijn vergelijkbaar qua afmetingen. Allemaal spelen ze met de balans tussen verticale en horizontale vormen in de gevel, de ritmiek. Wat nummer 24 onderscheidt zijn de mooie fors aangezette kaders. Deze gestapelde prefabelementen waren beeldbepalend en wilden we behouden, alleen het bruine spiegelende glas was niet meer van deze tijd”, vertelt Jeroen Bestman van A3 Architecten.

Nieuwe appartementen

Door de aansprekende gevel was het een logische keuze om het kantoorgebouw te transformeren naar een appartementencomplex. “Commerciële verhuur is op deze locatie steeds moeilijker, maar aan woonruimte is zo dicht bij het centrum altijd behoefte.” Sinds de renovatie is Arnhem 35 appartementen (ca. 65 m2) en 5 patiowoningen (ca. 120 m2) rijker. “Deze patiowoningen vallen niet direct op omdat de begane grond en de parkeergarage uitsteken aan de achterzijde. Om deze ruimte optimaal te benutten creëerden we binnentuinen op de begane grond.” De architect maakte daarvoor een gat in het dak, zodat licht ondanks de aanzienlijke diepte van het gebouw ook hier rijkelijk binnenstroomt.

Verdiepte gevel

De grootste puzzels waren de gevels. “We wilden de oorspronkelijke structuur van de gevels behouden en tegelijk voldoen aan de eisen van deze tijd. Dat lukte door aan de voorzijde een nieuwe de woninggevel anderhalve meter achter de bestaande façade te plaatsen. Zo konden we bovendien voldoen aan de geluidseisen. De Jansbuitensingel is een drukke straat, door de grotere afstand tussen de weg en de woningen én te kiezen voor een iets hogere glazen balustrade en geluidsabsorberende maatregelen in het plafond te treffen, is aan alle eisen voldaan.” De kleurstelling - beige ramen en deuren – versterkt bovendien de dieptewerking van de gevel. 

Galerij

Aan de achterzijde doemden andere vraagstukken op. “Het was een kantoor, om alle woningen goed te ontsluiten was een galerij noodzakelijk. Daarnaast wilden we ook hier de kaders behouden. Dat was alleen mogelijk als we de muren aan de binnenzijde isoleerden en de deuren tussen de kaders plaatsten. Dat was de enige manier om een ‘drempelloze’ overgang tussen de galerij en de woningen realiseren.” Het betekende ook dat de entrees niet exact met elkaar in lijn zijn. “De eerste, derde en vijfde etage zijn hetzelfde, dat geldt ook voor de tweede en vierde. Deze appartementen hebben tevens een andere plattegrond.”  

De Jansbuitensingel is een van de tien genomineerden voor de Reynaers Projectprijs.

Project partners

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Transformatie Jansbuitensingel. Click here to see everything you're following.
You stopped following Transformatie Jansbuitensingel
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Transformatie Jansbuitensingel is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites