Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback

The Edge

You and your listed project partners can edit this project

Project information

Kantoorgebouw ‘The Edge’ wordt gekenmerkt door een markante geknikte glazen gevel waarachter zich een vijftien verdiepingen hoog glazen atrium bevindt. The Edge draagt het felbegeerde predicaat ‘meest duurzame kantoorgebouw van formaat ter wereld’, met vijf sterren en een BREEAM NL scoringspercentage van maar liefst 98,36 procent. PLP Architecture in Londen is de architect van het gebouw. De bouwkundige uitwerking vond plaats in samenwerking met architectenbureau OZ in Amsterdam. ‘Voor het comfort en een positieve energiehuishouding is het van belang om de warmte buiten te houden en het licht naar binnen te halen’, aldus Arianne Barendregt, technical designer bij OZ. De vorm en de oriëntatie van het gebouw zijn dan ook de belangrijkste uitgangspunten voor de uitzonderlijke duurzame prestaties van The Edge. Zonnecellen Het atrium is voorzien van diverse loopbruggen. De ruimte biedt uitzicht op de A10 en vormt de dynamische kern van het kantoor. De noordgevel is de meest open gevel. Deze positionering voorziet in een optimale toetreding van daglicht, dat de meerderheid van de werkplekken bereikt. De draagstructuur is verlegd naar de overige gevels, die kleine(re) openingen hebben en thermische massa bieden. Tussen de ramen van de volledige zuidgevel zijn PV-panelen met circa zevenhonderd vierkante meter zonnecellen aangebracht. Die leveren 60.000 kWh aan elektra per jaar, ruim voldoende om de laptops, de telefoons en de elektrische auto’s van de medewerkers op te laden. Het regenwater wordt eveneens verzameld en hergebruikt in het gebouw, dat bovendien plaats biedt aan bijen en vleermuizen. Smart building Medewerkers kunnen met behulp van een app het licht en het klimaat van de afzonderlijke werkplekken regelen. Die informatie wordt vervolgens ingezet om de ruimte nog efficiënter te gebruiken. Het nieuwe werken en the internet of things creëert een smart building. In dit intelligente gebouw is gebruikgemaakt van de meest geavanceerde producten en technieken. Er werd gekozen voor de aluminium gevelsystemen en -oplossingen van Kawneer. Maatwerk De complexe vorm van The Edge was natuurlijk een grote uitdaging die om maatwerk vroeg. Niets is recht in deze gevel en de overspanningen zijn groot. Zo is voor het hellende geveldeel aan de noordzijde een speciale projectoplossing gemaakt. Ook de contouren van de profielen moesten worden aangepast om het regenwater goed te kunnen afvoeren en plaats te bieden aan geleiders voor de glazenwassers. Om in de complexe gevelgeometrie de water- en winddichtheid te waarborgen is gebruikgemaakt van innovatieve 3D-printtechnologie. Daarnaast moest rekening worden gehouden met toleranties vanwege temperatuurschommelingen. Alles is in het werk gesteld om de actieve energieconcepten optimaal te laten functioneren. De gevel vormt daarbij een belangrijke schakel. De buitenschil van het gebouw moet die optimale daglichttoetreding en isolatie immers wel faciliteren.

Description: General
General

Tags

Expertise Features or specials
Logo
Name
Company type
Expertise

Association Articles

Logo
Name
Article title

Location

Related projects

No results found

Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following The Edge. Click here to see everything you're following.
You stopped following The Edge
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
The Edge is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites