Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

't Saamdeel

General

Licht, ruimtelijk en duurzaam. Die drie aspecten kenmerken ’t Saamdeel in Kapelle. Tegelijk doet deze krappe definitie geen recht aan de multifunctionele accommodatie waarin twee scholen, een kinderopvang, een bibliotheek en een aantal zorgfuncties huizen. TenW architecten en adviseurs creëerde namelijk een bijzonder onderkomen dat niet alleen energieleverend is, maar ook aangepast kan worden aan toekomstige onderwijsvernieuwingen.

“Er verandert veel in het onderwijs”, legt Kees Willems uit. “Zo verliest bijvoorbeeld klassikaal lesgeven terrein. De snelheid waarmee scholen die veranderingen oppikken, is divers. Ook in Kapelle. Van de twee scholen die in ’t Saamdeel een nieuw onderkomen vonden, heeft bijvoorbeeld CBS ’t Honk een heel open structuur waarbij er veel gewerkt wordt buiten de traditionele klaslokalen. Deze ontwikkeling is kenmerkend voor het huidige onderwijslandschap en iedere school werkt daar op haar eigen tempo naartoe.” Tegelijk zijn die nieuwe onderwijsinzichten een uitdagende opgave voor de architect. “Bij het ontwerp hebben we hiermee rekening gehouden door de lokalen rond de leerpleinen te situeren. En de plattegronden zijn flexibel zodat ruimten een andere invulling kunnen krijgen. Daarnaast hebben we bij de middenbouw bijvoorbeeld gebruikgemaakt van vouwwanden van Reynaers (CF68), zodat de vier lokalen samen één grote gemeenschappelijke ruimte vormen.”

Positieve invloed

“Omdat voor de leerprestaties van kinderen daglicht erg belangrijk is én omdat uitzicht en openheid een positieve invloed hebben op het welbevinden, wilden we de toetreding van daglicht maximaliseren. Ook in het hart van de school”, vervolgt Willems. ’t Saamdeel is echter een compact gebouw; hetgeen energetisch erg voordelig is, maar daardoor kan de toetreding van natuurlijk licht in het gedrang komen. “Toch is het ons gelukt. Vooral door het licht van boven te vangen. Via de patio met daktuin die we op de eerste verdieping realiseerden, bereikt het licht het hart van het gebouw. Daarnaast hebben we delen van het gewelfde dak recht doorgetrokken, zodat er ruimte ontstond voor lichtstroken. Deze vangen het noorderlicht.” 

Installaties

De gemeente heeft de duurzaamheidambitie vastgelegd om minimaal een EPC van 0 (energieneutraal op gebouwniveau) te behalen. Merosch was als installatieadviseur verantwoordelijk voor het volledig installatie technisch ontwerp. Gezien het beschikbare budget heeft Merosch de ambitie uitgesproken om het volledig energieneutraal te ontwerpen inclusief het gebruiksgebonden energiegebruik. Naast het thema energie speelt ook gezondheid een belangrijk rol in het ontwerp. In de basis zal de MFA voldoen aan het Programma van Eisen Frisse Scholen klasse B, maar tijdens de integrale ontwerpsessies wordt elk binnenklimaat aspect uitgebreid behandeld en waar nodig wordt er afgeweken van klasse B naar een hogere of lagere klasse. In 2014 is de bouw gestart. In het gebouw zijn twee scholen, een kinderdagopvang , bibliotheek en een zorgcentrum gehuisvest. Op het dak zitten meer dan 1.500 netto vierkante meter aan PV-panelen. Daarnaast is het gebouw voorzien van een uitstekende thermische schil en warmtepompen met bodemenergiebronnen. 

Vliesgevel

Door de hoge overspanningen is ervoor gekozen om het Reynaers vliesgevelsysteem, CW50, toe te passen in combinatie met Reynaers CS77-deuren. Daarmee creëerde Willems een spannend contrast tussen de lichtheid van de gevel en het robuuste dak. “Naast de grote overstekken wilde ik een raamsysteem waarbij de stijlen zo min mogelijk zichtbaar zijn”, legt hij zijn keuze uit. Bovendien boden deze systemen hem de mogelijkheid om triple glas toe te passen. “Een van de eisen van de gemeente was dat ’t Saamdeel zo energieneutraal mogelijk moest zijn. Door het gebouw integraal te ontwerpen met installatieadviseurs Merosch-Valstar Simonis (installaties) en bouwfysisch adviesbureau LBP Sight slaagden we erin een school te realiseren met een EPC van -0.34. Daarmee is het het op een na duurzaamste schoolgebouw van Nederland.” Sterker nog: ’t Saamdeel is energieleverend door een combinatie van een optimaal geïsoleerde bouwschil, toepassing van een WKO en 1.450 m2 PV-panelen die in het dak geïntegreerd zijn. 

Logo
Name
Company type
Expertise
Logo
Name
Company type
Product / Material
Link

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following 't Saamdeel. Click here to see everything you're following.
You stopped following 't Saamdeel
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
't Saamdeel is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites