Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Studio Thonik

General

Het gebouw is ontworpen door Thomas Widdershoven (Thonik) in samenwerking met Arjan van Ruyven (MMX architecten).

De basisopzet van het ontwerp is een stapeling van vloeren die multifunctioneel kunnen worden ingezet. Het stapelen is consequent doorgevoerd in de prefab constructie met een vast ritme van 2 m wand en een gevelopening van 2,4 m van vloer tot plafond. Door de kozijnen zo te detailleren dat deze wegvallen achter de betonwand en de gevelafwerking ontstaat er een scherpe overgang van open en dicht. De vaste breedtemaat van de ramen is op de open hoeken van de voorgevel doorgezet. Tezamen met het uit de rooilijn plaatsen van het gebouw staat deze zowel van binnen als van buiten in de Wibautstraat.

Het multifunctionele karakter van het gebouw is verder vertaald door het toevoegen van balkons aan de zijgevels. Een verdieping kan hierdoor kantoor, woning of studio zijn.

De tweede vluchtweg is ingezet als beeldbepalend element. Naast een praktische oplossing om voldoende vloeroppervlak te behouden is de trap een intermediair met de bordessen van de trap als balkons aan de Wibautstraat. De begane grond en bovenste verdieping zijn extra hoog uitgevoerd als een eigentijdse knipoog aan een klassieke architectuur met een voet, middenlijf en kop.

Om trap, balkons en gevel als één geheel samen te vatten is een radicaal patroon van witte en donker grijze strepen ontworpen, een referentie naar eerder werk van studio thonik..De scherpe detaillering met de directe overgang van open en dicht moest ook tot uitdrukking komen in de detaillering van de strepen. Trespa Meteon Lumen bleek hiervoor de beste maar ook een voor de binnenstad van Amsterdam bijzondere keuze als gevelafwerking te zijn. De New York Grey grijze stroken zijn met 15 cm iets smaller dan de witte stoken van 18,5 cm. Een -zwarte- naad van 1,5 cm tussen de panelen zorgt ervoor dat er een optische balans in dit verschil van breedte ontstaat.

We zien een multifunctioneel gebouw als de beste strategie om duurzaam te bouwen. Door de mogelijkheden van het gebruik als kantoor en woning vanuit het bouwbesluit en bestemmingsplan in het ontwerp op te nemen zijn heel veel invullingen mogelijk en blijft het gebouw zonder aanpassingen flexibel bruikbaar in de toekomst. Binnen is de afwerking daarom elementair: ruw betonnen plafonds, gevlinderde betonnen vloeren en wit gesausde muren.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Studio Thonik. Click here to see everything you're following.
You stopped following Studio Thonik
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Studio Thonik is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites