Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Station Zutphen

General

Het station in Zutphen is de toegangspoort tot een unieke spoorwegverbinding. Het is het enige treinstation in Nederland waar mensen bij drie vervoerders kunnen inchecken en waar reizigers in vijf windrichtingen kunnen reizen.

In de 19e eeuw was het de bedoeling dat vanuit Zutphen internationale treinen richting het Ruhrgebied zouden reizen. Zo ver kwam het niet, al aan het begin van de 20e eeuw werd duidelijk dat Zutphen vooral een regionaal knooppunt zou blijven.

Het oorspronkelijke stationsgebouw (type SS tweede klasse) raakte 14 oktober 1944 zwaar beschadigd toen geallieerden de IJsselbrug bombardeerden. Toch deed het nog dienst tot 1952. Het huidige stationsgebouw is een ontwerp van H.G.J. Schelling en is tegenwoordig een Rijksmonument.

In 2008 is het Stationsplein heringericht door BDP. Het plein direct voor de hal werd autovrij gemaakt en via een autovrije zone verbonden met het centrum van de stad. Onder het station kwam een fietsenstalling en het plein werd ingericht met groen, gebakken klinkers en keien van natuursteen.

Het station in Zutphen is de toegangspoort tot een unieke spoorwegverbinding. Het is het enige treinstation in Nederland waar mensen bij drie vervoerders kunnen inchecken en waar reizigers in vijf windrichtingen kunnen reizen.

In de 19e eeuw was het de bedoeling dat vanuit Zutphen internationale treinen richting het Ruhrgebied zouden reizen. Zo ver kwam het niet, al aan het begin van de 20e eeuw werd duidelijk dat Zutphen vooral een regionaal knooppunt zou blijven.

Het oorspronkelijke stationsgebouw (type SS tweede klasse) raakte 14 oktober zwaar beschadigd toen geallieerden de IJsselbrug bombardeerden. Toch deed het nog dienst tot 1952. Het huidige stationsgebouw is een ontwerp van H.G.J. Schelling en is tegenwoordig een Rijksmonument.

In 2008 is het Stationsplein heringericht door BDP. Het plein direct voor de hal werd autovrij gemaakt en via een autovrije zone verbonden met het centrum van de stad. Onder het station kwam een fietsenstalling en het plein werd ingericht met groen, gebakken klinkers en keien van natuursteen.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Station Zutphen. Click here to see everything you're following.
You stopped following Station Zutphen
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Station Zutphen is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites