Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Stadskantoor Heerlen

General

Omdat het stadskantoor in Heerlen, gelegen op een steenworp afstand van het monumentale stadhuis van architect Frits Peutz, niet meer voldeed aan de eisen is het gesloopt en ontstond de mogelijkheid voor een belangrijk nieuw gebouw in de stad.

Het ontwerp van het karakteristieke stadhuis uit 1942 maakt deel uit van een uitgebalanceerde compositie met het elegante nieuwe stadskantoor, ontworpen door Mecanoo. De gebouwen stralen een klassieke, tijdloze rust uit binnen het aantrekkelijke, groene heuvellandschap van Zuid-Limburg. Door slim gebruik te maken van de topografie kunnen een aantal functies van het compacte Stadskantoor onder het maaiveld worden geplaatst. Hier vinden we de transparante entree - aan de Geleenstraat - die het Stadskantoor en het Stadhuis met elkaar verbindt.

Vanaf het Raadhuisplein lijkt het alsof het nieuwe Stadskantoor boven de transparante terugval van de entresol zweeft. Het materiaalgebruik drukt een Limburgse bouwtraditie uit; de gevel is bekleed met witte baksteen en heeft grote gevelopeningen. Het ritme van de gevel weerspiegelt de klassieke proporties van het Peutz Stadhuis. Door het subtiele materiaalgebruik, het volume en het ingetogen gevelritme respecteert de nieuwbouw de context van het stadhuis. De wit geschilderde bakstenen en de natuurstenen kernen zijn een omkering van de door Peutz gebruikte materialen. De binnenkant is buiten geworden en de buitenkant wordt binnen.

Om beide gebouwen nog steviger in hun context te verankeren, is het omringende heuvellandschap doorgetrokken in de site. Het landschap voegt nieuwe openbare ruimte toe en versterkt het burgerlijk karakter van het complex. Hierdoor is het mogelijk om via de groene openbare ruimte rondom de Stadskantoren het Romeinse Kwartier te betreden door middel van een hoogwaardige route naar het centrale winkelgebied in het Centrum.

Bovendien ontstond de mogelijkheid om de aangrenzende gebouwen en tuinen op te knappen en zo het hele gebied een extra kwaliteit te geven. Het project symboliseert de positieve vernieuwing die de stad Heerlen momenteel doormaakt en zal blijven als een embleem van het optimisme van de stad.

Hunter Douglas Architectural leverde het binnenplafond van Stadskantoor Heerlen. De ontwerpers kozen voor een houten Grill plafond van hoogwaardig houtfineer, waarmee een perfecte combinatie van esthetische kwaliteit en functionaliteit bereikt werd.

Ook aan het interieur is de nodige aandacht besteed. Voor het binnenplafond is gekozen voor een houten Grill plafond in een mat afgelakte eiken finish. Volgens architect Gijs Sluijter beantwoorde dit plafond het best aan zowel de esthetische als de pragmatische eisen. Desgevraagd legt hij de keuze als volgt uit: “Het Stadskantoor is natuurlijk een gebouw met een belangrijke functie. Ook binnen moet het daarom aantrekkelijk zijn, de rol van het plafond moet daarin zeker niet onderschat worden. De keuze voor Europees eikenhout werkt daaraan mee, omdat dit een warme uitstraling biedt waarbij de ribben een subtiele richting geven aan de bezoeker van het gebouw.”

Naast het esthetische verhaal waren er ook de nodige praktische overwegingen die meespeelden bij de keuze voor het plafond. Sluijter: “Het moest ook mogelijk zijn om veel techniek in de plafondconstructie weg te werken. Dit kan met dit design gemakkelijk tussen de 30mm ribben. Denk aan verlichting, sprinklerinstallaties en alle andere mogelijke elektronica die in het plenum weggewerkt mag worden.” “Het resultaat is een egaal plafond dat door het eikenhouten fineer een warme uitstraling biedt”, aldus Sluijter. “En doordat er geen onderbroken lijnen zijn biedt het bovendien rust. Tussen de lamellen van het plafond bevindt zich een hoop techniek. Maar dit is voor de bezoeker niet waar te nemen.”

Als Project Adviseur bij Hunter Douglas Architectural was Hans Weeland nauw betrokken bij het project. Weeland: “Het architectenbureau (Mecanoo) was op zoek naar een open, houten systeem met akoestische eigenschappen. Ons houten Grill plafond beantwoordde aan al die eisen. Uiteindelijk is er gekozen voor een plafond dat middels het backer systeem bevestigd is en bestaat uit panelen van 2700x320x70mm.” Ook aan de akoestische eigenschappen is gedacht, zo legt Weeland uit. “Het plafond is uiteindelijk toegepast over zo’n 600m², in de centrale entreehal en de grote videruimte. Dit zijn beiden ruimtes waar bezoekers ontvangen worden, dus daar kan het wel eens rumoerig worden. Daarom is er tevens gekozen om akoestisch materiaal te gebruiken zoals vele plafonds van Hunter Douglas dat ook hebben. Omgevingsgeluid gaat zo langs de ribben heen, en daarboven zit dan een laag akoestisch materiaal dat geluiddempend werkt.”

Naast de esthetische kwaliteiten biedt een plafond, bestaande uit een kern van MDF, nog meer voordelen, aldus Weeland. “Het voordeel van MDF is dat het brandveilig is, waardoor het op zeer veel plekken toegepast kan en mag worden. Het beantwoordt dus aan de strengste veiligheidsnormeringen op het gebied van brandveiligheid. Het materiaal waarvan het plafond vervaardigd is, bestaat uit MDF. Dit is in essentie resthout, waardoor het ook nog eens een zeer duurzame optie is. Daardoor is een Houten Grill plafondsysteem in veel opzichten een ideale optie. Ook de grote ontwerpvrijheid zorgt voor een veelzijdige toepassing waarbij er op efficiënte wijze aan de wens van de ontwerper voldaan kan worden.”

Het materiaal van de ribben van de Houten Grill Systemen bestaat uit MDF engineered solid wood (ESW) met op de drie zichtzijdes een decoratieve toplaag van fineer, melamine decor of een RAL kleur. Bij de productie van edelfineer wordt het beste deel van de stam spaarzaam gebruikt. Door de vormstabiliteit van ESW is er veel vrijheid in de breedte- en dikte afmetingen van de latten. De Houten Grill Systemen van Hunter Douglas Architectural bieden volledige vrijheid van ontwerp. Zowel in afwerking, kleur als afmetingen zijn er ontzettend veel mogelijkheden, die bovendien in samenspraak met de ontwerpers op maat vervaardigd kunnen worden. Door de toevoeging van akoestisch materiaal achter de Grill elementen heeft ook dit systeem de perfecte akoestische eigenschappen waar Hunter Douglas Architectural om bekend staat.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Stadskantoor Heerlen. Click here to see everything you're following.
You stopped following Stadskantoor Heerlen
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Stadskantoor Heerlen is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites