Feedback

Museum MORE, Ruurlo Castle

You and your listed project partners can edit this project

Project information

This fascinating glass structure is designed by Verlaan & Bouwstra Architecten to provide more space necessary for the new entrance of the Museum More in the Ruurlo Castel. In order to maintain the view on the castle as much as possible, as much glass as possible is applied. ABT therefore developed a structure of horizontal and vertical fins with glued connections. The entrance is constructed in such a way, that it can also be removed again without damaging the original castle. BOQUE (Dutch): Wie vanaf het dorp aan komt lopen – Kasteel Ruurlo bevindt zich net buiten de bebouwde kom – zal niet direct opmerken dat er de afgelopen jaren grondig is verbouwd om het voormalige gemeentehuis te transformeren tot museum MORE. De ingang aan de voorzijde wijkt weinig af van de afbeeldingen in menig trouwalbum en de tuinen zijn nog steeds luisterrijk. Gelukkig maar, want het kasteel is een juweeltje, met aangename proporties, een mooie slotgracht en gelegen in een parkachtige omgeving. De verrassing bevindt zich net om de hoek. Tegenover de gerestaureerde oranjerie die nu een restaurant huisvest, creëerden Hans van Heeswijk en architectenbureau Verlaan & Bouwstra een geheel nieuwe entree voor het museum. Van Heeswijk ontwierp de brug en Bouwstra de glazen serre. ABT adviseerde over beide constructies. ‘De uitzetting door temperatuurverschillen speelt bij deze brug een grote rol door de beperkte lengte. De pylonen zijn voldoende flexibel om deze vervormingen toe te laten en aan de kant van de oranjerie is de pyloon in het talud opgenomen’, vertelt Thomas Wever van ABT. ‘Voor ons was de grootste uitdaging de constructie van de pijlers. De delen kragen zes meter uit over de fundering. Steun vinden de palen drie meter onder de bodem van de slotgracht. Voor ons was het zaak om een zo stijf mogelijk paalsysteem te ontwikkelen, omdat de architect een slanke brug voor ogen had.’ De oplossing werd gevonden door te werken met een casing, een holle stalen buis. ‘Deze is gevuld met gewapend beton, waardoor de overspanning voldoende stabiliteit krijgt.’ De glazen brug is tevens toegankelijk voor de hoogwerkers waarmee de serre wordt bewassen. Een slanke brug wordt echter niet uitsluitend gecreëerd door smalle pijlers, ook op de brug is het wenselijk een minimalistische sfeer te ervaren. ‘Daarom zijn de langsliggers zo slank mogelijk gehouden. Dat kon door ze te laten doorlopen en zo de interne krachten over te dragen en op te vangen. In Ruurlo zijn gerberliggers gebruikt. Dit systeem heeft scharnierende verbindingen, waarbij het mogelijk is om de krachtlijn door te laten lopen, waardoor een stabiele constructie ontstaat.’ Serre Om het aanzicht van het kasteel zo min mogelijk te verstoren ontwierp Verlaan & Bouwstra een glazen serre waarin de entree van het museum is gehuisvest. De glazen constructie is volledig verlijmd. En – omdat er niet in de historische muren gefreesd kon worden – is de serre nauwkeurig ingemeten, volgt ze de contouren van de oude muren en is ze voorzien van een kitaansluiting. ABT’s glasgroep ontwikkelde de constructie die met horizontale en verticale vinnen in de voegen van de historische muren is verankerd.

Tags

Expertise Features or specials

Team Museum MORE, Ruurlo Castle

Location

Related projects

No results found

Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.