Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

Revius College

General
Een wiskundetoets of Nederlands dictee. Leerlingen moeten zich in de schoolbanken goed kunnen concentreren. Bij het nieuwe Revius Lyceum in Doorn zijn de klaslokalen hier helemaal op ingesteld: hoge plafonds, frisse lucht en geen storende installatiegeluiden. Sinds het schooljaar van 2017-2018 genieten de 1500 leerlingen en hun leraren van hun duurzame schoolgebouw. Het Revius Lyceum is een compact drie-laags onderwijsgebouw waarin de verschillende leerpleinen en lokalen zijn geclusterd rond het dynamische hart van de school waarin diverse onderwijsactiviteiten worden georganiseerd. Luchtbehandeling Door onder meer dynamische ledverlichting, zeer goede isolatie met lage kierdichting, integrale vraagsturing verwarming, koeling en ventilatie, warmtepomptechniek en PV-panelen op het dak mag het pand label A+ voeren. Voor de luchtbehandeling is gekozen voor een centraal systeem, bestaande uit vier Systemair-units op het dak, met een gezamenlijke capaciteit van 60.000 m3/u. Deze zijn voorzien van een HR warmtewiel, vochtterugwinning en hebben een variabel debiet. De units zijn twee aan twee ruggelings op het dak geplaatst, zodat kanalen op het dak zijn vermeden. Dat is het resultaat van intensief overleg tussen de architect, de gebruiker en de installatie-adviseur, zegt Willem-Jan van den Berk van Klictet Advies. ‘In een aantal snelkookpansessies kwamen we tot de conclusie dat dit de meest strategische oplossing was. Esthetisch, omdat ze zo gegroepeerd op het midden van het dak het minst opvallen vanaf straatniveau. Ook om zoveel mogelijk ruimte te creëren voor het maximale aantal PV-panelen.’ Klaslokalen Minstens zo belangrijk voor deze gegroepeerde opstelling op het dak was de vraag van binnen het gebouw, vult Jan Dijkhuizen van Systemair aan. ‘Vanuit de units lopen vier centrale schachten naar beneden. Die zijn nu zo gepositioneerd dat we vanuit die schachten de kanalen in de gang zo beperkt mogelijk konden houden en een maximale plafondhoogte konden bereiken.’ In de klaslokalen zelf hoefden zelfs helemaal geen kanalen te lopen. Van den Berk: ‘De frisse lucht wordt de lokalen ingeblazen door halfronde luchtslangen die aan de kopse kant zijn aangesloten. Daardoor zitten er alleen verlichtingsarmaturen in het plafond en konden die dus heel hoog blijven, wel 3,20 meter. Erg fraai.’ De techniek - VRV-kleppen, een verwarmingsbatterijtje - zit allemaal in de gang. Dus in het lokaal blijft het muisstil, zolang de leraar de leerlingen in bedwang weet te houden uiteraard. Luchtverversing Luchtverversing vindt plaats alleen daar en wanneer het nodig is. Bewegingssensoren en CO2-sensoren en gewone temperatuurmeters, houden in de gaten wanneer een lokaal bezet is. ‘Dus als het systeem merkt dat het CO2-gehalte stijgt, begint het te meteen werken. We willen in alle gevallen onder de 1000 ppm blijven.’ Door het klimaatsysteem op deze manier centraal en vraaggestuurd te organiseren, kan je installaties kleiner dimensioneren. Dijkhuizen: ‘Ook de benodigde warmte en koeling is dan beperkter. Hiermee ontstaat maximale investeringsruimte.’

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Revius College. Click here to see everything you're following.
You stopped following Revius College
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Revius College is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites