Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Renovatie Laurentiusstraat

General

Het wordt vaak genoemd: de energietransitie biedt ook mogelijkheden om esthetische waarde toe te voegen aan woningen. Maar is dat ook mogelijk bij gebouwen die meer dan een halve eeuw oud zijn? Een betere referentie dan de Laurentiusstraat in Huissen is nauwelijks te vinden. Door de renovatie van OpZoom architecten zal de oorspronkelijke architect ongetwijfeld opveren van vreugde. De toevoegingen die werden gedaan staan in verhouding tot het originele ontwerp en voegen tegelijk zo veel toe dat de appartementen van Woonwaard een solide toekomst tegemoet gaan.

Hoe vaak wordt er niet nostalgisch gekeken naar oudere woningen. Het metselwerk en gevoel voor verhouding worden geroemd. Dat was ook ongetwijfeld de reden dat Woonwaard de 90 portiekwoningen aan de Laurentiusstraat nog in de portefeuille had, de appartementen vertegenwoordigen een tijdsbeeld. Het was echter OpZoom Architecten die van deze schoolvoorbeelden van wederopbouwarchitectuur klassiekers voor de toekomst maakte.

Toevoeging esthetische waarden

Het bijzondere aan de ingrepen die OpZoom deed is dat esthetische waarden toegevoegd werden die heel natuurlijk aandoen. Trespa boeidelen werden vervangen door steenmozaïek, passend bij de oorsprong en de Huissense straat, terwijl de doffe bakstenen nu verscholen gaan achter een beige kleurenmelange waardoor de flats weer fris ogen. De kleur en structuur – die met de bewoners is ontworpen - sluiten volgens de architect aan bij de architectuurtaal uit de jaren ’50. En dat gaat prima samen met moderne ingrepen. Want niet alleen voldoet de energetische waarde van de bouwschil weer aan de nieuwe eisen, ook de verlichting en balkons zijn aangepast. Nieuwe leds verlichten nu de gezamenlijke ruimten,  buitenlampen en gangverlichting. En de balkons zorgen voor een metamorfose aan de achterzijde. Waren de oorspronkelijke balkons en balustrades iel en boden ze weinig privacy; na de renovatie zijn het ruime buitenruimtes geworden met een semitransparante afscheiding, waardoor architectonisch waarde is toegevoegd én de architecten tegemoet kwamen aan de woonwensen van de huurders. Op het nieuwe balkon - van minimaal 6m2 - is namelijk voldoende ruimte voor een tuinset, waardoor het echt een uitbreiding van het woonoppervlak werd.

Klassieke gevelpatronen

De patroonaccenten op de voorgevel en de Huissense zwanen - die op drie in het oog springende kopgevels zijn aangebracht - geven de façades een nieuwe identiteit. Als een schaduw strijken de vogels over de kopgevels, alsof te onderweg zijn van de Rijnuiterwaarden naar de rijke landbouwgronden van de Ooijpolder.

Achter de lichte minerale Sto-gevelstrips zijn dikke isolatiepakketten aangebracht, terwijl op het dak een nieuwe isolatielaag geplaatst is, voorzien van een dakbedekking met een witte toplaag. Door de reflectie van de witte gridlaag zullen woningen in de zomer minder snel opwarmen. Bijkomend voordeel: op een koeler dak renderen ook de geplaatste zonnepanelen (vijf per woning) beter. De markante - speciaal door OpZoom ontworpen - dakranden onttrekken de energie-opwekkers echter aan het oog; ook dat komt de uitstraling van de Laurentiusstraat ten goede.

De entree als ‘piece de resistance’

Ondanks dat het verminderen van de energievraag voor de woningbouwvereniging het uitgangspunt was - met veel aandacht voor de energetische uplift van de gebouwschil – is er door het architectenbureau ook veel aandacht besteed aan de ontsluiting van het gebouw. Zowel aan de voor- als achterzijde. Een nieuwe entree verwelkomt bezoekers. Weg is de gesloten en drukkende ingang die te veel functies verenigde rond één deur; daarvoor in de plaats kwam een dubbel hoge transparante opening die – omkaderd door een zandkleurige lijst – een uitnodiging vormt en veel daglicht toelaat. Daarnaast zorgt het uitknikkende kader ervoor dat bezoekers beschut kunnen wachten. In een nette entreezone. Op Zoom zorgde er namelijk ook voor dat er geen excuus meer is om de fiets voor de deur te laten staan door - aan de achterzijde onder de balkons – een eenvoudig toegankelijke fietsentree te creëren. De oorspronkelijke kleine aanbouw en steile trap werden gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam een flauwe hellingbaan – die straks verschoven gaat in het groen – die pedaleurs leidt naar de fietsenkelder. 

Naar Label A+

De lichtgewicht minerale gevelstrips zijn gebruikt in combinatie met STO Therm Classic, een buitengevelisolatiesysteem waardoor de energetische waarden verbeterden naar label A+(ofwel energie-index 0,61 – 0,80). Bovendien is dit systeem onderhoudsvrij met een minimale levensduur van 25 jaar. Én eenvoudig te verwerken. Omdat de meeste werkzaamheden – zoals het verbeteren van de energetische waarden door buitengevelisolatie - buitenshuis plaatsvonden, hoefde niemand tijdens de renovatie door Van Wijnen de woning te verlaten.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Renovatie Laurentiusstraat. Click here to see everything you're following.
You stopped following Renovatie Laurentiusstraat
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Renovatie Laurentiusstraat is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites