Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Reinier Haga Orthopedisch Centrum

General

Juli 2020 is het nieuwe Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) Zoetermeer officieel geopend.  De nieuwbouw en naastgelegen parkeergarage zijn ontworpen door EGM architecten. Valstar Simonis is verantwoordelijk voor het ontwerp van de technische installaties en Royal HaskoningDHV is constructeur. De 7.500 m² grote focuskliniek orthopedie is gerealiseerd in het Zorghart van Zoetermeer, waar verschillende eerste- en tweedelijns zorginstellingen gevestigd zijn. De kliniek met ultramoderne operatiekamers is verbonden met het naastgelegen LangeLand Ziekenhuis (LLZ) en maakt, indien nodig, efficiënt gebruik van alle aanvullende medische voorzieningen van het LLZ. Het RHOC vormt, samen met het ziekenhuis, een kwalitatieve en kwantitatieve uitbreiding op het bestaande zorgaanbod. Met 20 ervaren orthopeden uit drie ziekenhuizen, het Reinier de Graaf Gasthuis, het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis, is de topkliniek de grootste kliniek voor orthopedische chirurgie van Nederland. De kliniek zet daarmee een grote stap voor de kwaliteit en toekomst van de specialistische zorg in Nederland.

Luxe stadsvilla – van buiten hotel, van binnen zorg

Het nieuwe centrum oogt als luxe stadsvilla, een compact, stedelijk en eigentijds hoofdvolume met een eigen duidelijk herkenbare hoofdentree. De fraaie witte, golvende gevelpanelen zijn als glasgordijnen om het gebouw gedrapeerd en de ritmisch vormgegeven raampartijen passen bij het moderne vooruitstrevende werk dat zich binnen afspeelt. De uitkragende tweede verdieping vormt op natuurlijke wijze een luifel boven de hoofdentree. Naast plasticiteit en extra ruimte aan het OK-complex op de tweede verdieping, geeft dit gebaar de hoofdentree een eigentijdse en duidelijke herkenbaarheid. De grote ramen in deze luifel werken als een tweezijdige stimulans voor patiënten: het binnenkomende daglicht stimuleert het herstel en patiënten voelen zich meer verbonden met buiten en met ‘naar huis gaan’. Het drielaagse gebouw zoekt qua schaal aansluiting bij de omringende bestaande bebouwing en voegt zich mooi in de locatie.  

Beweging als overkoepelend thema

Het overkoepelende thema in de orthopedie is ‘beweging’. Dat komt niet alleen terug in de zorgprocessen, maar ook in het exterieur en interieur van het zorggebouw. Golvende bewegingen, subtiel lijnenspel in de gevels buiten en de houten wanden binnen, een overvloed aan daglicht, golvende houten lamellen, een aantrekkelijke espressobar achterin het atrium en een persoonlijke benadering dragen bij aan de holistische manier waarmee het moderne centrum tot extra beweging motiveert en stimuleert.

Persoonlijke benadering vanaf binnenkomst

De mensgerichte benadering staat in de nieuwe kliniek centraal. Bij binnenkomst op de begane grond wacht er geen traditionele centrale balie, maar vier moderne en compacte desks met vriendelijke medewerkers die de patiënten op persoonlijke wijze ontvangen en hen de weg wijzen. Bij deze toegankelijke balies worden bezoekers en patiënten als vanzelf naar het met veel daglicht verrijkte ruime atrium getrokken: het hart van het gebouw. Met royaal daglicht door het glazen dak, activerende frisse kleuren, houten privacyschermen, levend groen op de wanden, vier reuze ‘schemerlampen’, uitnodigende zitjes en doorzicht naar de bovenliggende verdiepingen verbindt het ruimtelijk atrium alle functies met elkaar en biedt het een rustig en aantrekkelijk wachtgebied. Rondom het centrale atrium liggen op de begane grond publieksgerichte functies zoals het spreek- en onderzoekscentrum en poliklinieken.

Re-activeringszones naast de een- en vierpersoonsverpleegkamers

Op de eerste verdieping zit de verpleegafdeling met een- en vierpersoonskamers. De vierpersoonskamers hebben licht-schuine achterwanden. Dit zorgt ervoor dat de patiënten iets van elkaar weg kunnen kijken en hierdoor meer privacy ervaren. Naast de verpleegkamers, aan de centrale verkeersruimte rondom het atrium, zijn de re-activeringszones gemaakt. Onder begeleiding van een fysiotherapeut werkten patiënten in dit sport- en bewegingsgebied aan hun herstel. Alle kamers hebben zicht op buiten en op de re-activeringszones aan het atrium wat aanzet tot herstel, motiveert en stimuleert.

Ultramoderne operatiekamers met daglicht

Op de tweede en tevens bovenste functionele verdieping, liggen de dagbehandeling en de vier paradepaardjes van het RHOC: de operatiekamers. Elke OK is ca 50 m², de ideale maat voor veilige en overzichtelijke orthopedische ingrepen. Het innovatieve luchtbehandelingssysteem van Opragon geeft zeer sterk gezuiverde lucht met eenzelfde hoge steriele luchtkwaliteit in álle OK’s. Op grote beeldschermen kan de arts, assistent én de patiënt de operatie volgen. Door grote ramen in elke operatiekamer heeft men tevens daglichtbeleving én uitzicht naar buiten. Dit zorgt voor een goed dagritmegevoel tijdens de vaak lange operaties, een belangrijk kenmerk van dit gezonde gebouw. Ledlampen reguleren een optimale verlichting, de - individueel te kiezen - kalme achtergrondmuziek stelt gerust.

Duurzame lavastenen parkeergarage

Naast het nieuwe RHOC is er een nieuwe parkeergarage voor de bezoekers van het zorggebouw gerealiseerd die plek biedt aan circa 356 voertuigen. In- en uitrijdend verkeer brengt geluid met zich mee dat door specifieke en duurzame ontwerpkeuzes is geminimaliseerd. Zo bestaat de gevel van de garage uit gaaspanelen gevuld met lavastenen, dat voor optimale geluidsabsorptie en akoestiek zorgt en uit groen. Dit biedt kansen voor grotere biodiversiteit en verhoogt de luchtkwaliteit. 

Juli 2020 is het nieuwe Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) Zoetermeer officieel geopend.  De nieuwbouw en naastgelegen parkeergarage zijn ontworpen door EGM architecten. Valstar Simonis is verantwoordelijk voor het ontwerp van de technische installaties en Royal HaskoningDHV is constructeur. De 7.500 m² grote focuskliniek orthopedie is gerealiseerd in het Zorghart van Zoetermeer, waar verschillende eerste- en tweedelijns zorginstellingen gevestigd zijn. De kliniek met ultramoderne operatiekamers is verbonden met het naastgelegen LangeLand Ziekenhuis (LLZ) en maakt, indien nodig, efficiënt gebruik van alle aanvullende medische voorzieningen van het LLZ. Het RHOC vormt, samen met het ziekenhuis, een kwalitatieve en kwantitatieve uitbreiding op het bestaande zorgaanbod. Met 20 ervaren orthopeden uit drie ziekenhuizen, het Reinier de Graaf Gasthuis, het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis, is de topkliniek de grootste kliniek voor orthopedische chirurgie van Nederland. De kliniek zet daarmee een grote stap voor de kwaliteit en toekomst van de specialistische zorg in Nederland.

Luxe stadsvilla – van buiten hotel, van binnen zorg

Het nieuwe centrum oogt als luxe stadsvilla, een compact, stedelijk en eigentijds hoofdvolume met een eigen duidelijk herkenbare hoofdentree. De fraaie witte, golvende gevelpanelen zijn als glasgordijnen om het gebouw gedrapeerd en de ritmisch vormgegeven raampartijen passen bij het moderne vooruitstrevende werk dat zich binnen afspeelt. De uitkragende tweede verdieping vormt op natuurlijke wijze een luifel boven de hoofdentree. Naast plasticiteit en extra ruimte aan het OK-complex op de tweede verdieping, geeft dit gebaar de hoofdentree een eigentijdse en duidelijke herkenbaarheid. De grote ramen in deze luifel werken als een tweezijdige stimulans voor patiënten: het binnenkomende daglicht stimuleert het herstel en patiënten voelen zich meer verbonden met buiten en met ‘naar huis gaan’. Het drielaagse gebouw zoekt qua schaal aansluiting bij de omringende bestaande bebouwing en voegt zich mooi in de locatie.  

Beweging als overkoepelend thema

Het overkoepelende thema in de orthopedie is ‘beweging’. Dat komt niet alleen terug in de zorgprocessen, maar ook in het exterieur en interieur van het zorggebouw. Golvende bewegingen, subtiel lijnenspel in de gevels buiten en de houten wanden binnen, een overvloed aan daglicht, golvende houten lamellen, een aantrekkelijke espressobar achterin het atrium en een persoonlijke benadering dragen bij aan de holistische manier waarmee het moderne centrum tot extra beweging motiveert en stimuleert.

Persoonlijke benadering vanaf binnenkomst

De mensgerichte benadering staat in de nieuwe kliniek centraal. Bij binnenkomst op de begane grond wacht er geen traditionele centrale balie, maar vier moderne en compacte desks met vriendelijke medewerkers die de patiënten op persoonlijke wijze ontvangen en hen de weg wijzen. Bij deze toegankelijke balies worden bezoekers en patiënten als vanzelf naar het met veel daglicht verrijkte ruime atrium getrokken: het hart van het gebouw. Met royaal daglicht door het glazen dak, activerende frisse kleuren, houten privacyschermen, levend groen op de wanden, vier reuze ‘schemerlampen’, uitnodigende zitjes en doorzicht naar de bovenliggende verdiepingen verbindt het ruimtelijk atrium alle functies met elkaar en biedt het een rustig en aantrekkelijk wachtgebied. Rondom het centrale atrium liggen op de begane grond publieksgerichte functies zoals het spreek- en onderzoekscentrum en poliklinieken.

Re-activeringszones naast de een- en vierpersoonsverpleegkamers

Op de eerste verdieping zit de verpleegafdeling met een- en vierpersoonskamers. De vierpersoonskamers hebben licht-schuine achterwanden. Dit zorgt ervoor dat de patiënten iets van elkaar weg kunnen kijken en hierdoor meer privacy ervaren. Naast de verpleegkamers, aan de centrale verkeersruimte rondom het atrium, zijn de re-activeringszones gemaakt. Onder begeleiding van een fysiotherapeut werkten patiënten in dit sport- en bewegingsgebied aan hun herstel. Alle kamers hebben zicht op buiten en op de re-activeringszones aan het atrium wat aanzet tot herstel, motiveert en stimuleert.

Ultramoderne operatiekamers met daglicht

Op de tweede en tevens bovenste functionele verdieping, liggen de dagbehandeling en de vier paradepaardjes van het RHOC: de operatiekamers. Elke OK is ca 50 m², de ideale maat voor veilige en overzichtelijke orthopedische ingrepen. Het innovatieve luchtbehandelingssysteem van Opragon geeft zeer sterk gezuiverde lucht met eenzelfde hoge steriele luchtkwaliteit in álle OK’s. Op grote beeldschermen kan de arts, assistent én de patiënt de operatie volgen. Door grote ramen in elke operatiekamer heeft men tevens daglichtbeleving én uitzicht naar buiten. Dit zorgt voor een goed dagritmegevoel tijdens de vaak lange operaties, een belangrijk kenmerk van dit gezonde gebouw. Ledlampen reguleren een optimale verlichting, de - individueel te kiezen - kalme achtergrondmuziek stelt gerust.

Duurzame lavastenen parkeergarage

Naast het nieuwe RHOC is er een nieuwe parkeergarage voor de bezoekers van het zorggebouw gerealiseerd die plek biedt aan circa 356 voertuigen. In- en uitrijdend verkeer brengt geluid met zich mee dat door specifieke en duurzame ontwerpkeuzes is geminimaliseerd. Zo bestaat de gevel van de garage uit gaaspanelen gevuld met lavastenen, dat voor optimale geluidsabsorptie en akoestiek zorgt en uit groen. Dit biedt kansen voor grotere biodiversiteit en verhoogt de luchtkwaliteit. 

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Reinier Haga Orthopedisch Centrum. Click here to see everything you're following.
You stopped following Reinier Haga Orthopedisch Centrum
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Reinier Haga Orthopedisch Centrum is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites