Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Plaisier

General

Het houten NUL-energiekantoor voor rijplaat- en schottenspecialist Plaisier bestaat uit twee lagen. Het is opgezet als een cockpit die het bedrijfsterrein overziet. Op de begane grond zijn de receptie, de kantine voor chauffeurs en een groepskantoor. Op de verdieping bevinden zich o.a. het directiekantoor en een vergaderruimte. Beide lagen worden door een kijkstrook met elkaar verbonden. De bedrijfsvoering van Plaisier is gericht op duurzaamheid. Ook als toeleverancier in de bouw is voor deze opdrachtgever een lage notering op de CO2 ladder van belang. Om die redenen is gekozen voor duurzaam ontworpen nieuwbouw.

 De noordgevel van het kantoor is hoog, zeer goed geïsoleerd en relatief gesloten. De meer transparante zuidgevel is trapsgewijs opgebouwd, met hellende dakvlakken in verschillende hoeken. Overstekken en uitvalschermen houden warmte op zonnige dagen buiten. Het hoge dak heeft de ideale hellingshoek voor zonnepanelen. Het lagere dak is beplant met mos-sedum dat de luchtkwaliteit verbetert en zorgt voor verkoeling binnen.

Energieleverend

Het kantoor is energieleverend en gasloos. De benodigde warmte en koeling wordt opgewekt met een omkeerbare lucht/water warmtepomp. Beide verdiepingen zijn voorzien van lage temperatuur vloerverwarming en een energie-efficiënte balansventilatie met warmteterugwinning. Tachtig zonnepanelen op het hoge dak wekken de benodigde elektriciteit op.

De constructie, gemaakt uit gelamineerd hout, kan in delen uit elkaar gehaald en hergebruikt worden. Dankzij de compactheid en het concept ‘ruwbouw=afbouw’, is de inzet van nieuwe materialen beperkt. Bovendien bevat het zoveel mogelijk gifvrije en cradle-to-cradle (C2C) gecertificeerde materialen, zoals Marmoleum (CO2-neutraal) en Mosa wandtegels (C2C). In de houten constructie, de houtskelet buitengevels en in het interieur is uitsluitend FSC en PEFC gecertificeerd hout gebruikt, dat veelal in het zicht blijft. Het hout van de buitengevels is duurzaam verduurzaamd en onderhoudsvrij. De dakvlakken bestaan uit geperforeerde stalen cannelureplaten. Ze blijven aan de onderzijde in het zicht. De perforatie heeft een positief effect op de akoestiek in het pand.

Een deel van het terrein wordt in beslag genomen door een waterpartij, die dient als retentiereservoir voor de Crezeepolder. Om op het terrein geen opslagcapaciteit te verliezen, is het pand zwevend boven het water geplaatst.

CO2-opslag

Door de bouwkundige en installatietechnische oplossingen heeft het gebouw een Rc-waarde van 6. Het genereert meer energie dan het verbruikt. In de toegepaste materialen is ruim 40 ton CO2 opgeslagen.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Plaisier. Click here to see everything you're following.
You stopped following Plaisier
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Plaisier is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites