Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Pieter de la Courtgebouw

General

Van buiten is het Pieter de la Courtgebouw in Leiden een typisch ziekenhuis uit de jaren ’60. Bij de oplevering in 1965 huisvestte het de polikliniek interne geneeskunde van het AZL. Maar tijden veranderen en in 1989 nemen wetenschappers bezit van het pand.

Het gebouw is sinds 1989 in gebruik als faculteit van de Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden. In de loop der tijd is het gebouw beetje bij beetje gerenoveerd en aangepast aan de eisen van de tijd. Onder meer het atrium kreeg in de afgelopen jaren een nieuwe frisse look. Als kroon op het atrium zijn nu in een hoek twee bijzondere liften van Nederlandse makelij geplaatst.

“Wij zijn een klein kantoor in Delft. We doen eigenlijk voornamelijk renovaties. In de loop der tijd is het zo gegroeid dat we veel projecten realiseren in het onderwijs. De Universiteit van Delft is een belangrijke opdrachtgever en daar is Leiden bijgekomen”, vertelt Ernst Hoek. “Het Pieter de la Court-gebouw is een oud ziekenhuis dat al voor mijn tijd in gebruikt werd als faculteit Sociale Wetenschappen. In de loop der tijd hebben we veel verschillende projecten gedaan in het Pieter de la Court. Dat begon met het maken van studieplekken in het souterrain in 1998.”


De Universiteit Leiden koos bewust niet voor een grote renovatie. Alles gaat deel voor deel, binnen een overkoepelend plan. “Dat maakt het tot een bijzondere samenwerking, mede omdat het bij onderwijs belangrijk is dat plannen kunnen wijzigen en dat delen van het gebouw een andere functie kunnen krijgen. Buigzaam zijn is een vereiste, omdat de situatie steeds verandert: er komen meer of minder studenten, faculteiten groeien of krimpen. Daarnaast verandert de manier van onderwijs geven.”


In 2012 kreeg het Pieter de la Courtgebouw een nieuwe entree en een fietsenstalling onder een verhoogd plein. Het atrium is toen ook aangepakt, maar de liften zijn pas later vernieuwd. “De oude liften waren dringend toe aan vervanging. Al snel werd duidelijk dat het open liften moesten zijn, goed zichtbaar in het atrium. Het sluit volgens mij mooi aan bij de faculteit Sociale Wetenschappen, om de ruimte open te houden. Bovendien past het goed bij de trappen in het atrium, die ook open zijn. Het is zien en gezien worden. Dat wilden we doorvoeren naar de lift.”


Voor de plek van de liften waren er drie opties. “Na het eerste plan en het vaststellen van alle eisen in samenwerking met Hans de Cock van CT Consultancy, hebben we de mogelijkheden gepresenteerd. De gekozen plek was het beste voor de route. Al was er wel een nadeel: de nieuwe liftschacht voor de kelderverdieping neemt een hap uit een collegezaal. Toch was dit absoluut de beste plek. In het proces werkten we samen met adviseurs en ook de leverancier. Die samenwerking is belangrijk omdat iedereen zijn eigen kennis heeft. Wij proberen alles binnen het ontwerp in goede banen te leiden.” 

Van buiten is het Pieter de la Courtgebouw in Leiden een typisch ziekenhuis uit de jaren ’60. Bij de oplevering in 1965 huisvestte het de polikliniek interne geneeskunde van het AZL. Maar tijden veranderen en in 1989 nemen wetenschappers bezit van het pand.

Het gebouw is sinds 1989 in gebruik als faculteit van de Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden. In de loop der tijd is het gebouw beetje bij beetje gerenoveerd en aangepast aan de eisen van de tijd. Onder meer het atrium kreeg in de afgelopen jaren een nieuwe frisse look. Als kroon op het atrium zijn nu in een hoek twee bijzondere liften van Nederlandse makelij geplaatst.

“Wij zijn een klein kantoor in Delft. We doen eigenlijk voornamelijk renovaties. In de loop der tijd is het zo gegroeid dat we veel projecten realiseren in het onderwijs. De Universiteit van Delft is een belangrijke opdrachtgever en daar is Leiden bijgekomen”, vertelt Ernst Hoek. “Het Pieter de la Court-gebouw is een oud ziekenhuis dat al voor mijn tijd in gebruikt werd als faculteit Sociale Wetenschappen. In de loop der tijd hebben we veel verschillende projecten gedaan in het Pieter de la Court. Dat begon met het maken van studieplekken in het souterrain in 1998.”


De Universiteit Leiden koos bewust niet voor een grote renovatie. Alles gaat deel voor deel, binnen een overkoepelend plan. “Dat maakt het tot een bijzondere samenwerking, mede omdat het bij onderwijs belangrijk is dat plannen kunnen wijzigen en dat delen van het gebouw een andere functie kunnen krijgen. Buigzaam zijn is een vereiste, omdat de situatie steeds verandert: er komen meer of minder studenten, faculteiten groeien of krimpen. Daarnaast verandert de manier van onderwijs geven.”


In 2012 kreeg het Pieter de la Courtgebouw een nieuwe entree en een fietsenstalling onder een verhoogd plein. Het atrium is toen ook aangepakt, maar de liften zijn pas later vernieuwd. “De oude liften waren dringend toe aan vervanging. Al snel werd duidelijk dat het open liften moesten zijn, goed zichtbaar in het atrium. Het sluit volgens mij mooi aan bij de faculteit Sociale Wetenschappen, om de ruimte open te houden. Bovendien past het goed bij de trappen in het atrium, die ook open zijn. Het is zien en gezien worden. Dat wilden we doorvoeren naar de lift.”


Voor de plek van de liften waren er drie opties. “Na het eerste plan en het vaststellen van alle eisen in samenwerking met Hans de Cock van CT Consultancy, hebben we de mogelijkheden gepresenteerd. De gekozen plek was het beste voor de route. Al was er wel een nadeel: de nieuwe liftschacht voor de kelderverdieping neemt een hap uit een collegezaal. Toch was dit absoluut de beste plek. In het proces werken we samen met adviseurs en ook de leverancier. Die samenwerking is belangrijk omdat iedereen zijn eigen kennis heeft. Wij proberen alles binnen het ontwerp in goede banen te leiden.” 

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Pieter de la Courtgebouw. Click here to see everything you're following.
You stopped following Pieter de la Courtgebouw
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Pieter de la Courtgebouw is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites