Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

Passiefschool Les Trèfles Anderlecht

Het project is een voorbeeld qua energetische prestaties. Het werd geselecteerd als laureaat van de projectoproep ‘Voorbeeldgebouwen 2012’, georganiseerd door leefmilieu Brussel-BIM. Deze school wil de bewustwording van de kinderen stimuleren in het beheer van de energie door hen de juiste reflexen aan te leren om zuinig met energie om te gaan. Op die manier wordt duurzaamheid een cruciaal onderdeel van het pedagogisch project. De kleuter- en lagere school bieden in totaal plaats aan 750 leerlingen. De school en bijhorende turnzaal worden gekenmerkt door vooruitstrevende energetische en milieuprestaties die ruim voldoen aan de passiefnorm. Het passiefgebouw is gebouwd op 1 meter geëxpandeerde kleikorrels en heeft een groen dak. Door het gebruik van betonnen vloerplaten met gewichtsbesparende elementen kon worden gewerkt met grote overspanningen van 9 meter of meer, met als gevolg een grotere flexibiliteit voor het gebruik van het gebouw. De turnzaal werd in 3D getekend en uitgewerkt waardoor de constructie met scheve vlakken uitvoerbaar werd gemaakt. Energie-efficiënte maateregelen Les Trèfles heeft een bijzonder laag energieverbruik van 8 kWh/m²/jaar, hetgeen nog een stuk lager ligt dan de bovengrens van 15 die geldt voor passiefbouw. Dergelijk resultaat is enkel haalbaar met de gecombineerde inbreng van alle disciplines. Voor de discipline stabiliteit vergt dit een andere aanpak dan een klassiek project. Bij passief ontwerpen start het ontwerp vanuit het detail, hetgeen geleid heeft tot een volledig koudebrugvrij ontwerp. Niet enkel koudebrugvrij in de constructie zelf, maar ook naar de ondergrond toe. Zo hebben we het gebouw gefundeerd op een 1 meter dikke argexlaag die naast zijn dragende functie ook dienst doet als isolerende laag tussen het gebouw en de ondergrond. Ook voor de luchtdichtheid, en dan vooral de keuze van de toegepaste draag- en vloersystemen, heeft het constructieve ontwerp een belangrijke rol gespeeld. Er zijn bijvoorbeeld bewust geen holle welfsels toegepast, maar vloersystemen die een luchtdichte aansluiting garanderen aan de opleggingen. Voorts heeft ook de vorm van de constructie een belangrijke rol gespeelt bij het behalen van de ambitie. De ronde vorm heeft ongeveer 20% minder geveloppervlak dan een klassieke vorm voor evenveel vloeroppervlakte. Naast de energie-efficiënte maatregelen in gebruiksfase is er ook een doorgedreven studie gebeurt naar het beperken van de Carbon Footprint. Het gebouw is zo slank mogelijk ontworpen in combinatie met gewichtbesparende vloerelementen (Airdeck) om tot een minimum aan materiaalverbruik te komen. Daar waar het product beton is toegepast is er bovendien bewust gekozen voor zo veel mogelijk toepassing van cementen op basis van restproducten zoals hoogovenslak.

Expertise Features or specials

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Passiefschool Les Trèfles Anderlecht . Click here to see everything you're following.
You stopped following Passiefschool Les Trèfles Anderlecht
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Passiefschool Les Trèfles Anderlecht is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites