Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

Parkeergarage Katwolderplein

Het Katwolderplein in Zwolle is plek waar binnenstedelijke functies elkaar ontmoeten. Er is een bioscoop en er staan woningen en … sinds dit jaar ook een parkeergebouw dat er mag wezen. En niet alleen door haar omvang, ook door de spannende gevel die Liesbeth van der Pol van DOK Architecten ontwierp. “De locatie vroeg om een bijzonder ontwerp”, vertelt de architect. “Hier vindt de eerste stap richting ontmoetingen plaats, van mensen onderling, bezoekers aan het stadscentrum, maar ook voor de mensen die op deze plek wonen of naar de bioscoop gaan. Daarmee vertolkt de parkeergarage eigenlijk dezelfde functie als een karavanserai waardoor ik me liet inspireren.” Van der Pol vertelt dat zij in Oezbekistan een aantal karavanserais bezocht. “Deze onwaarschijnlijke gebouwen staan op kruispunten lang de Zijderoute. Het zijn ontmoetingspunten waar reizigers overnachtten, waar handel gedreven werd en waar de paarden gestald werden. Het zijn bouwvolumes die zich door de architectuur toch voegen in de stad maar die we in Nederland niet kennen in binnensteden. En juist een karavanserai wilde ik hier realiseren, omdat op het Katwolderplein veel functies samenkomen en er behoefte was een natuurlijke overgang tussen de kleine schaal van de woningbouw en het grote bouwvolume van de bioscoop.” Gastvrij De dichte gevel, de ronde contouren en de gemetselde muur, geven de parkeergarage een vriendelijke en benaderbare uitstraling. “Achter de gevel is het programma heel pragmatisch ingevuld en hebben we parkeerplaatsen gerealiseerd voor 700 stalen rossen verdeeld over vier bouwlagen. Daar hebben we rekening gehouden met alle eisen die bouwen anno 2017 stelt. Er is energiezuinige ledverlichting, een licht interieur zodat mensen zich veilig voelen, en het dak is voorzien van 800 m2 zonnepanelen. Maar de buitenkant moest gastvrij zijn en rekening houden met bewoners en bezoekers.” Aan de voorkant trekken de steenverbanden en het vloeiende lijnenspel de aandacht. Van der Pol: “Ik hoop altijd dat mensen blijven zoeken naar de regelmaat maar het nooit vinden. Hier is gedetailleerde metselwerk in vijf patronen verwerkt die vanuit een stevige basis naar boven verfijnd wordt opengewerkt. In de gevel is de ‘luie’ trap verwerkt, die toegang geeft tot de garage.” Gevraagd naar de steenkeuze vertelt Van der Pol: “De zoektocht naar de juiste baksteen en de juiste gemêleerdheid is altijd spannend, de steen moet levendigheid toevoegen aan de gevel en we wilden een warme gele kleur vinden. Deze bakstenen hebben we gekozen omdat ze oneffenheden hebben, daarmee refereren ze aan lemen muren, maar ze versterken ook het metselverband. Deze is overigens ook ’s avonds zichtbaar. Na zonsondergang wordt de gevel aangelicht en komen de reliëfs extra naar voren.”

Expertise Features or specials

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page. <br /> Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Parkeergarage Katwolderplein. Click here to see everything you're following.
You stopped following Parkeergarage Katwolderplein
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Parkeergarage Katwolderplein is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites