Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Oud Woensel

General

De hele buurt rondom het ooit zo mooie Vredesplein bestond uit arbeiderswoningen uit 1918. Deze waren niet meer aan te passen aan de moderne standaard en daarom wordt de gehele buurt fasegewijs vervangen door nieuwbouw. Dat begon met de hogere bebouwing langs de Ring en daarna de woonbuurt daarachter. Ook de stedenbouwkundige opbouw is ingrijpend veranderd. Het grote centrale plein is ingeruild voor groene vingers die samen deel uitmaken van een route voor langzaam verkeer door de wijk. Door deze opzet grenzen veel woningen direct aan het groen.

Bijzonder is hier dat de woningstichting de buurt heeft laten kiezen uit drie stedenbouwkundige bureaus. Het stedenbouwkundige ontwerp van DAT is daarop in nauwe samenwerking met de buurt tot stand gekomen.


Foto2: Het deelplan van Humblé Martens wordt gekenmerkt door de toepassing van groene geglazuurde stenen rondom de entrees, waarbij de bovenste twee lagen doorlopen over de gehele lengte van het bouwblok. De hemelwaterafvoeren zijn daar wel een stoorzender.


Foto3: Het deelplan van Van den Hout en Kolen architecten is wat sculpturaler door af en toe de voorgevel hoger op te metselen, zeker op de hoeken. Veel details in deze woningen: verticaal metselwerk, hekjes, dunne luifeltjes, grijze panelen en een spel met neggedieptes. Het wordt wel wat veel.


Foto4: Het deelplan van JSA stemt vrolijker. Niet alleen door de heldere kleur van het metselwerk met voegwerk en dakpannen in dezelfde kleur, maar vooral ook door de ongelijke topgevels die elk blok een ontspannen huppeltje laten maken.


Foto5: Het deelplan van Jan Jonkers architect heeft sobere voorgevels met grote raamopeningen. Hier is de detaillering vrij subtiel door de bekleding van negges en de verdiepte hemelwaterafvoeren die elk blok mooi scanderen.


Foto6: Humblé Martens maakte ook deze opvallende woningen met een megahoge voorgevel. Naar mijn gevoel een beetje uit verhouding, Dat wordt ook veroorzaakt door de zeer grote gesloten gevelpanelen bovenin in combinatie met de dakrand. Anderzijds vormen ze wel een mooie overgang tussen het hogere appartementenblok aan de overzijde en de lagere eengezinshuizen.


Foto7: Architracks heeft over het algemeen veel bewondering voor het werk dat Grosveld van der Velde architecten laten zien, maar dat gevoel is er helaas niet bij dit appartementengebouw dat via een eenlaagse woning is gekoppeld aan een blokje eengezinshuizen. Het appartementengebouw komt heel geforceerd en een beetje lomp over. Dat komt niet eens zozeer door het verticale hoekelement voor de lift maar vooral door de grote glazen traperker aan de zijgevel en een gesloten metselwerk plint links naast de voordeur. Vooral dat laatste is jammer, als je weet dat daar in het eerste ontwerp de roosters voor de beluchting van de achterliggen de parkeergarage zaten, net als in de andere gevel, wat een veel minder zwaar beeld opleverde. Daar helpt dat bankje ook niet meer tegen.



Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Oud Woensel. Click here to see everything you're following.
You stopped following Oud Woensel
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Oud Woensel is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites