Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback

Observation tower Het Weusthag

You and your listed project partners can edit this project

Project information

Langs de A1 bij Hengelo is in september 2016 in het Weusthagpark een kelkvormige uitkijktoren gerealiseerd met een hoogte van 21 meter. De vormgeving van de toren verwijst naar het water als bron van al het leven en alle levendigheid in het park: het is een symbool voor de vruchtbaarheid van de plek en voor een kelk die vriendschap en verbondenheid uitdrukt. De toren verbindt de parkdelen die zijn gesplitst door de naastgelegen snelweg. Het uitzicht boven op de toren laat een fraai uitzicht over het verbonden landschap zien. De dubbelgekromde stalen schaalconstructie verwijst naar Hengelo als dé metaalstad van Oost-Nederland. De toren is het resultaat van een co-creatie tussen IAA Architecten, ABT en scheepsbouwer Royal IHC. Deze co-creatie en de samenwerking met het praktijkonderwijs uit de regio maakte het mogelijk om de uitkijktoren binnen het beperkte beschikbare bouwbudget te bouwen. De uitkijktoren in het hart van het Weusthagpark bestaat uit een stalen schaalconstructie in de vorm van een hyperboloïde. De toren is gefundeerd op staal op een licht verhoogde stervormige betonnen fundering, bestaande uit 8 betonnen armen met een lengte van 4 meter. De diameter van de staalconstructie varieert van 3,8 meter aan de voet naar 3,0 meter halverwege tot 5,8 meter aan de bovenzijde. De constructie bestaat uit een minimaal aantal elementen: een traditionele spiltrap met bordessen en een kelkvormige zelfdragende schil uit weervast staal. De uitkijktoren combineert alle unieke eigenschappen van staal: een lichte constructie, maximale vormvrijheid en geautomatiseerde materiaalbewerkingen met als resultaat het uitgesneden bladpatroon. De dragende schil is een op zichzelf staande monocoque schaalconstructie, ofwel dragende buitenhuid in dit geval versterkt met ribben, gesegmenteerd in 8 delen van elk 45°. De schil verzorgt de stabiliteit van de toren en draagt uitsluitend verticale persoonsbelasting ter plaatse van de buitenste vloerrand. Op de plaatdelen zijn langsribben van 80x10 mm2 toegepast voor onderlinge koppeling van de segmenten. In totaal zijn 16 stuks dubbelgekromde platen met elk een hoogte van circa 10 meter in 2 lagen op elkaar gestapeld. De traditionele stalen buiskolom van de trapconstructie draagt daarbij met name de verticale belasting door de traptreden uit te laten kragen over deze spil. De spiltrap telt 95 treden en is met kniksteunen afgesteund aan de schil. Het uitgesneden bladpatroon in de platen wordt in de platen afgewisseld met grote kijkgaten in de schil. De sparingen zorgen voor veel licht en lucht in de toren en geeft de bezoeker bij het beklimmen voortdurend zicht op het omringende landschap. Daarnaast levert het in de volle zon door de gehele toren fascinerende schaduwpatronen op die op zonnige dagen op elk moment van de dag veranderen. Om binnen het beschikbare budget te blijven, dat ook diende voor onderhoud, is gekozen voor weervast staal in de schil en thermisch verzinkt staal voor de trap, beide onderhoudsvrij. Staal is hierbij voor het aanbrengen van het fijne bladpatroon. Ook de uitstraling van weervast staal droeg bij aan de keuze, aangezien het materiaal erom bekend staat dat het gedurende de tijd mooier wordt en past in de bosrijke omgeving. Een spannende factor hierbij is de combinatie met thermisch verzinkt staal, wat uiteraard niet mag leiden tot zogeheten galvanische corrosie (contactcorrosie). De detaillering is hierop afgestemd door de thermisch verzinkte delen vrijwel geheel los van de weervaste stalen schil te houden. BIJZONDERHEDEN De schil is zodanig geoptimaliseerd dat de hele constructie uit een flinterdunne schil en ribben bestaat, waarbij alle onderdelen efficiënt uit platen met een dikte van 10 mm gesneden zijn. De wanddikte is in verhouding maar liefst 3x dunner dan een eierschaal. Het bladpatroon is plasmagesneden aangebracht en vervolgens zijn de ribben grotendeels door leerlingen van het praktijkonderwijs aan de platen gelast. Het monocoque-constructieprincipe met versterkte ribben is op de schil in het dek doorgezet. Het dek is opgebouwd uit meerdere segmenten, welke overspannen vanaf de spil tot aan de torenschil. Deze segmenten zijn ieder opgebouwd met verticale strippen waarop een vlakke plaat is gelast. Modellering in een eindig-elementen pakket heeft geleid tot optimalisatie van de schaalconstructie, waardoor de mogelijkheden van staal vrijwel volledig zijn uitgenut. Vanwege de sparingen is hierbij een studie gedaan naar een veilige equivalente plaatdikte waarmee de constructie is berekend en getoetst. Daarnaast is zorgvuldig gekeken naar de onderlinge koppeling van de platen. Door deze ribben op 5 mm van de plaatrand te plaatsen, ontstaat er ruimte voor vulplaten met een dikte van 10 mm. Dit zorgt ervoor dat tussen de weervaste stalen platen voldoende ruimte is voor ventilatie, zodat het weervaste staal bij het corroderen ter plaatse van de verbindingen bij vochtige omstandigheden niet overmatig zal opzwellen. Om galvanische corrosie te voorkomen zijn RVS-bouten in het weervaste staal toegepast. UITVOERING Voor de metaalwerkzaamheden en de assemblage van de toren is onder begeleiding en verantwoordelijkheid van Royal IHC een verbinding aangegaan met het Twentse regionale praktijkonderwijs. De leerlingen werden betrokken bij alle facetten van het uitvoeringsproces. Dit heeft een connectie gelegd tussen de staalindustrie en het onderwijs in de regio. Uiteindelijk is de toren, mede dankzijde de slimme opdeling de staalconstructie, in slechts 1 week gemonteerd. Vanuit constructief-functioneel perspectief is het weervaste staal een ideaal antwoord gebleken op de combinatie van esthetische bewerkingswensen, constructieve draagkracht en uitvoeringstechnische randvoorwaarden. Door het uiterlijk laat het staal en de gehele toren zich als vanzelf invoegen in het natuurlijke parklandschap.

Description: General
General

Team Observation tower Het Weusthag

Association Articles

Logo
Name
Article title

Location

Related projects

No results found

Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Observation tower Het Weusthag. Click here to see everything you're following.
You stopped following Observation tower Het Weusthag
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Observation tower Het Weusthag is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites