Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

Leyhoeve

Soms wordt aan een vloer een extra dimensie toegevoegd. Zoals de vloer die in de Leyhoeve is gerealiseerd is. Deze spreekt niet alleen tot de verbeelding, hij draagt ook bij aan een veiliger omgeving. Laurens van Rij is ‘professioneel luisteraar’ bij de Leyhoeve. “We werken hier volgens de theorie van Anneke van der Plaats. Zij is sociaal geriater en schrijfster van het boek ‘De wondere wereld van dementie’. Van der Plaats is ervan overtuigd dat de juiste omgeving het gedrag van dementerende mensen positief beïnvloedt. Ongunstig is bijvoorbeeld een omgeving waar visueel weinig te beleven is; mensen gaan dan door de gangen dwalen op zoek naar prikkels. Door de omgeving beter af te stemmen en te laten aansluiten op de belevingswereld van bewoners zijn wij ervan overtuigd dat we bijdragen aan het welbehagen en dat gedrag verandert.” Geen barrières Waar de Leyhoeve naar streeft is een omgeving zonder barrières. “Op allerlei manieren willen we het voor onze bewoners zo aangenaam mogelijk maken. Dat doen we door personeel, maar ook familie, goed voor te lichten over dementie en hen vaardigheden aan te reiken om hier positief mee om te gaan. En in de fysieke omgeving vinden we het van belang dat mensen het gevoel hebben dat zij zich vrij kunnen bewegen in een vertrouwd decor. Zo loop je bij ons niet door een gang, maar door een straatje. En in de vloer van de entree is naast een stenen paadje ook een vijver gerealiseerd. Dat zorgt er niet alleen voor dat dit stuk vloer niet wordt betreden - dus een soort natuurlijke scheiding vormt - maar het levert ook grappige situaties op. Zoals laatst toen een oudere dame tegen me zei dat ‘die stenen op de vloer naast het water toch wel erg gevaarlijk zijn voor spelende kinderen’. Levensecht Doordat de afbeelding die nu in de vloer is verwerkt zo levensecht is, letten zelfs bezoekers beter op waar ze lopen, aldus Van Rij. “Maar het belangrijkste is dat - sinds de vloer hier ligt - er nauwelijks incidenten zijn geweest.” De Leyhoeve is er zelfs zo tevreden over dat zij overweegt om bij de locatie in Groningen zelfs nog een stap verder te gaan. “We willen hier bijvoorbeeld een bosweg, zandpad en weilanden te creëren. Daar zijn wel een paar risico’s aan verbonden, zoals wildplassen, maar die proef nemen we graag op de som.” Vloer De bijzondere vinylvloer is geleverd door M4FOUR. Dit bedrijf opende begin dit jaar haar deuren in Kolham. M4FOUR print vloeren spiegelbeeldig in een zeer hoge resolutie. Om u een idee te geven: voor drukwerk is 300 dpi de standaard, zij realiseren afbeeldingen met een resolutie van 800 dpi. Doordat de print onder het vinyl is verwerkt, slijt de afbeelding niet. Daarnaast zijn er ook andere functionaliteiten aan toe te voegen, zoals ledverlichting. De transparante vinyl toplaag zorgt voor de dieptewerking, waardoor de vloer levensecht oogt. Het tapijt dat in de woonkamer van de Leyhoeve is ‘gelegd’ laat dat goed zien. Optisch ervaren mensen het huislijke gevoel, terwijl er geen drempels zijn die de mobiliteit belemmeren. De vloer is bovendien eenvoudig reinigbaar.

Expertise Features or specials

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page. <br /> Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Leyhoeve. Click here to see everything you're following.
You stopped following Leyhoeve
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Leyhoeve is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites