Feedback

KWR Watercycle Research Institute

You and your listed project partners can edit this project

Project information

KWR Watercycle Research Institute is a renowned research institute in the field of water and water cycles, which develops expertise and makes it accessible to various national and international organizations such as drinking water companies, regional water boards, local governments and trade and industry. At the green business location on the Groningenhaven in Nieuwegein, a new office is currently replacing the existing building, which was out-dated and no longer met today’s requirements. cepezed’s design is strongly interwoven with and makes maximum use of the surrounding landscape. The building is elevated more than a metre above ground level, making it an open, light and transparent pavilion on a plateau. To create a pleasant space outside and effective protection from the sun, it has been provided with a broad canopy at the top. The pavilion itself is largely made of glass, which gives the users an optimal connection with the green surroundings. The building structure consists mainly of two generic bays 12 metres deep. These do not have any supporting walls and have a gross storey height of four metres. This arrangement allows for every conceivable combination of laboratories, offices and shared functions such as meeting spots, quiet spaces, brainstorming spaces, meeting rooms, project team areas and so on. The bays are interconnected by means of passages and footbridges. In between the bays, a stepped atrium represents the beating heart of the building; This is a place where people can come together, work and confer, but also drink coffee and eat in the restaurant. The restaurant underneath, on the south side of the building, can be closed off from the rest of the building and as a result is multifunctional and can, for instance, be used for conferences or other gatherings. The other functions are accessed separately and are therefore always easy to reach. The parking spaces are situated apart in the green area, so employees have a short walk through the landscape every morning to get to the building. The pavilion has a green roof that appears to run inside via the central stepped atrium, so that nature almost literally continues into the building. In addition, a series of integral sustainability measures were included in the design; these measures fit in well with KWR and are also in part focused on achieving optimal water management.

Team KWR Watercycle Research Institute

Location

Related projects

No results found

Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.