Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Klomphof

General

De Klomphof is een appartementencomplex uit 2017 dat bestaat uit vier bouwlagen met 47 appartementen en een lift. De appartementen zijn all-electric uitgevoerd, beschikken over energielabel A en elk appartement heeft zijn eigen zonnepanelen. Het complex is zoveel mogelijk aanpasbaar en losmaakbaar gebouwd.

Appartementencomplex De Klomphof in Wierden is ontworpen door Beltman Architecten in opdracht van Reggewoon. Het gebouw kenmerkt zich door veel glaspartijen en een centrale hal die vier vleugels met elkaar verbindt. Het gebouw bestaat uit vier bouwlagen met 47 appartementen en een moderne lift. De appartementen beschikken allemaal over dezelfde indeling met een oppervlakte van ongeveer 90m2. Er is een gemeenschappelijke berging met oplaadpunten voor onder andere scootmobiels. Doordat het ontwerp voorafgaand aan de uitvoering al virtueel gebouwd was in 3D kon De Klomphof in korte tijd gebouwd worden door Schutte Bouw uit Zwolle. 

Aanpasbaar en losmaakbaar

Aanpasbaarheid was een belangrijk uitgangspunt voor de woningcorporatie om goed voorbereid te zijn op toekomstige wensen van huurders. Dat is gebeurd door verschillende gebouwonderdelen uitneembaar en verplaatsbaar te maken. In het complex zijn woningscheidende appartementenvloeren van VBI verwerkt. De grote overspanningen – tien meter van gevel naar gevel – geven veel ontwerpvrijheid. De woningscheidende wanden, uitgevoerd in Metal Stud, zijn verplaatsbaar, waardoor appartementen makkelijk groter of kleiner gemaakt kunnen worden als dat wenselijk is. In de afbouwfase kon de installatie nog gewijzigd worden omdat de leidingsleuven niet met beton maar met een wegschepbaar materiaal waren gevuld.

Flexibel

Flexibiliteit zit eveneens in de gevels en de balkons. De gevels zijn opgebouwd uit verdiepingshoge gevelelementen, die uitneembaar zijn en op elk willekeurig ander punt te herplaatsen zijn. Ook de balkons kunnen gedemonteerd worden en daarna weer op een andere plek bevestigd worden.

GreenScore

Het project verkreeg een GreenScore certificaat. In deze methodiek voor hergebruik van grondstoffen wordt het borgen ervan verlegd van project- naar procesniveau. De systematiek kent drie verschillende ontwerpniveaus: Design for Flexibility (met als uitgangspunt flexibel aanpasbare gebouwen), Design for Reassembly (draagstructuren zo ontwerpen dat gebouwonderdelen later eenvoudig opnieuw gebruikt kunnen worden) en Design for Recycling (spaarzaam materiaalgebruik en hergebruik van grondstoffen). De GreenScore systematiek kan circulair bouwen beter opschaalbaar maken, door spaarzaam gebruik van materialen, flexibiliteit van het ontwerp en losmaakbaarheid.

De schil bestaat uit het premium BGI-systeem StoTherm Classic en is afgewerkt met minerale steenstrips. Door het onderhoudsarme karakter van de minerale steenstrips heeft men een mooie gevel voor korte én lange termijn.

Logo
Name
Company type
Expertise
Logo
Name
Company type
Product / Material
Link

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Klomphof. Click here to see everything you're following.
You stopped following Klomphof
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Klomphof is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites