Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Huizingaschool

General

Stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam gaf opdracht voor een grootschalige renovatie van de Westelijke Tuinsteden. De nieuwbouw voor Brede School Huizinga in de Jacob Geelbuurt is onderdeel van dit vernieuwingsplan. Paul de Ruiter Architects ontwierp een frisse school met een slimme gebouwstructuur waarbij geborgenheid en vrijheid geleidelijk in elkaar overlopen. Kinderen ontwikkelen zich daardoor in een veilige omgeving waarin zij leren met zelfstandigheid om te gaan.

Het ontwerp voor Brede School Huizinga biedt een leeromgeving waarin leerlingen zich beschermd, zelfstandig en tegelijkertijd vrij kunnen voelen. De overgang van geborgenheid naar zelfstandigheid verloopt in het gebouw geleidelijk van klaslokaal naar unitruimte en van centrale hal tot speelplein in de buurt. Elke omgeving vraagt om andere ingrediënten. Het klaslokaal ligt aan de gevel met veel daglicht en frisse lucht. Een rustige, veilige plek waar de leerlingen optimaal kunnen leren. De centrale hal is juist een plek waar leerlingen, ouders en de buurt elkaar ontmoeten en is een ruimtelijke, open plek met veel reuring.

Gelaagde Brede School

Het compacte schoolgebouw bestaat uit twee lagen gelegen aan het ruime schoolplein. Het schoolplein staat vervolgens in directe verbinding met twee openbare pleinen. De onderbouw en de kinderopvang krijgen een plek op de begane grond, terwijl de midden- en bovenbouw zich op de verdieping vestigen. Op de begane grond ligt een sportzaal met kleedruimtes en een buurtontmoetingsruimte, beiden met een eigen entree die onafhankelijk van de school worden gebruikt door verenigingen en de buurt.

Beide niveaus zijn opgebouwd uit meerdere schillen met een mate van geborgenheid en vrijheid.

De entree van de school is gelegen aan het schoolplein, onder een grote luifel en leidt direct naar de centrale hal in het hart van het gebouw. De centrale hal is de ontmoetingsplek voor de hele school. Hier komen ouders, docenten, bezoekers en leerlingen van alle leeftijden samen. Aan deze hal grenzen de leerpleinen waar leerlingen uit dezelfde bouw zelfstandig of samen kunnen werken en spelen. Het gevoel van rust en overzicht neemt daardoor toe. Aan deze leerpleinen liggen tenslotte de klaslokalen die de grootste mate van geborgenheid kennen.

Een gevelconcept van contrasten

De uitstraling van een schoolgebouw is een bepalende factor voor kinderen om met plezier naar school toe te gaan. Het moet niet alleen van binnen prettig aanvoelen, maar ook van buiten moet het kinderen aanspreken. We hebben daarom op de begane grond gekozen voor een robuuste, wat donkerdere baksteen waar begroeiing tegenaan wordt geplant. Voor de gevel van de verdieping is gekozen voor een combinatie van geëmailleerd glas en aluminium panelen in lichte kleuren waardoor het gebouw een frisse en open uitstraling krijgt.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Huizingaschool. Click here to see everything you're following.
You stopped following Huizingaschool
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Huizingaschool is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites