Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Grashof

General

Bouwen voor senioren betekent speciale aandacht voor veiligheid, sociale contacten en een comfortabele en flexibele woning. Deze aspecten zijn allen verwerkt in het ontwerp voor Grashof. Het appartementencomplex in de Rotterdamse wijk Ommoord bestaat uit vierenveertig sociale seniorenwoningen en is in opdracht van Woonbron en Kristal ontworpen.

Verder kijken dan het heden

Het ontwerp speelt maximaal in op specifieke wensen van senioren, met efficiënte, veilige looplijnen, galerijen die afstand houden van slaapkamerramen en een eigen stukje voor de voordeur bieden. De flexibele woningplattegronden kunnen eenvoudig worden aangepast aan de behoeftes van de bewoners, zoals een extra logeer- of hobbykamer. Maar ook het de slaap- en badkamer kunnen eenvoudig worden aangepast voor een bewoner die mindervalide of bedlegerig wordt. Zo kunnen bewoners tot op hoge leeftijd zelfstandig in het gebouw blijven wonen.

Sociale veiligheid vergroten met veel groen

Grashof is omgeven door groen en daardoor aangenaam voor bewoners en omwonenden. Aan de zuidzijde bevindt zich de ‘buurttuin’, een voor de wijk belangrijke open groene ruimte, met hoge oude bomen. Het gebouw is compact opgezet en laat daardoor zelfs extra parkruimte vrij ten opzichte van het stedenbouwkundig programma van eisen. Ook in het gebouw zelf en op het parkeerterrein aan de straatzijde is groen een belangrijk ingrediënt, met gevelbegroeiing, geveltuinen en groen parkeren achter hagen en bomen. Tenslotte is er is aan alle kanten goed zicht vanuit het complex en naar het gebouw toe. Dit is van belang voor de sociale veiligheid.

Duurzaam in de breedste zin van het woord

Naast levensloopbestendigheid hebben we in dit ontwerp extra aandacht voor energieverbruik en milieu. Zo besparen we op het energieverbruik door woonkamers op het zuiden richten met veel glas onder een overstek. Zonnewarmte wordt zo in de winter optimaal benut, waar het in de zomer juist geweerd wordt. Aan de noordzijde, waar we de slaapkamers hebben ingedeeld, passen we zo min mogelijk glas toe en extra isolatie om warmteverlies te vermijden. De benodigde verwarming of koeling halen we uit de warmte- en koudeopslag in de bodem. Grashof heeft hiermee een GPR-score behaald van 7.8.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Grashof. Click here to see everything you're following.
You stopped following Grashof
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Grashof is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites