Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback

Galeria Wroclavia shopping centre

You and your listed project partners can edit this project

Project information

Het Galeria winkelcentrum van Marek Borkowski verrees als een feniks achter het centraal station van Wroclaw. Als een vogel die haar vleugels spreidt opent het gebouw zich naar de omgeving, terwijl het interieur door de organische vormen juist geborgenheid biedt. Wie echter verder kijkt dan de facade ontdekt dat het voor IMB Asymetria een puzzel moet zijn geweest om zo veel functionaliteiten - zoals een ondergronds busstation, een cinema, kantoren, een fitnessclub en winkelcentrum - onderkomen te bieden. Door de golvende lijnen van de plafonds en het gebruik van natuurlijke materialen wist het architectenbureau het gebouw een vanzelfsprekende flow te geven. “Oorspronkelijk waren al onze ontwerpen asymmetrisch”, vertelt Marek Borkowski over de naam van zijn architectenbureau. “We houden van asymmetrisch omdat het toegevoegde waarde heeft; een gebouw is veel spannender als links en rechts verschillend zijn. Sterker nog: gespiegelde ontwerpen vervelen me. Asymetrisch ontwerpen is meer werk én er zijn extra kosten aan verbonden, maar het stelt ons ook in staat om bijzondere gebouwen te creëren waar mensen zich comfortabel voelen.” De wens om de mens centraal te zetten, komt in veel aspecten tot uiting. “Natuurlijk is de menselijke maat van belang, net als behaaglijkheid, duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Door de organische vormen is het gebouw bovendien vriendelijk en toegankelijk voor bezoekers en passanten.” Maar het stelt ook eisen aan de materialisatie. “Al tijdens de ontwerpfase zoeken we naar milieuvriendelijke oplossingen. Zo kwam er een groenwand die fijnstof afvangt, zijn er ‘tuinzones’ gecreëerd én konden we een grijswatercircuit integreren. Bovendien maken we maximaal gebruik van natuurlijk licht dat door de ellipsvormige dakramen naar binnen stroomt. Het kunstlicht - dat onder andere in de plafonds is verwerkt – is allemaal ledverlichting.” Door die combinatie van factoren kreeg Galleria Wroclawa het predicaat BREEM-Excellent. Golvend plafond Bijzonder is dat in Europa het afgelopen jaar een aantal winkelcentra zijn opgeleverd met ‘golvende’ plafonds. Aan Borkowski de vraag: denkt hij dat organische vormen de trend voor het komende decennium worden? “Dat verwacht ik niet, daarvoor is het te duur, maar ik ben er wel van overtuigd dat er altijd vraag zal zijn naar gebouwen met expressie. Organische vormen vereisen bovendien extra aandacht ten aanzien van de materialen en de detaillering. In Wroclaw gebruikten we GRP om de natuurlijke verschijningsvorm van het dak te realiseren. Het interieur is een voortzetting van deze vormentaal; het plafond volgt de contouren van de schil. De golvende houten lambrisering, de groene tegels en de planten geven het interieur bovendien een warme uitstraling.” Design en techniek gaan daarbij hand in hand. “Een ontwerp valt en staat bij de detaillering en uitvoering, zeker als - zoals hier - elk element anders gemodelleerd is.” Speciaal aan dit project is dat van alle belangrijke onderdelen een mock-up op ware grootte is gemaakt. “Dat zie je terug in het eindresultaat: ieder detail is perfect uitgevoerd. En het zal ook zo blijven. De keuze voor het plafond viel namelijk op het systeem van Derako omdat zij samen met de sales en installatie partner Hunter Douglas in Polen een 100% garantie afgeven dat het houten plafond niet gaat werken en op zijn plek blijft zitten.” Het Derako lineair systeem heeft bovendien een C2C-zilver certificering. Grenzen verleggen Het ontwerp van Borkowski daagde Derako uit om ook haar grenzen te verleggen. Tim de Bruijne: “Ons standaard lineair systeem bestaat uit massief houten lamellen. Deze zijn 15 mm dik en worden volgens een vast stramien op een speciaal draagsysteem van rails en clips blind worden bevestigd. Om dit unieke plafond te realiseren moesten we een stap verder gaan; het eikenhout moest flexibel worden. Om dat te bereiken is aan de achterkant van de lamel hout weggehaald.” De dwarsdoorsnede oogt daardoor als een grove kam. “Op sommige plekken is de lamel slechts 5 mm dik. Dat stelde ons in staat om het hout te vormen en vervolgens met extra clips aan het draagsysteem te bevestigen.”

Description: General
General

Tags

Expertise Features or specials

Team Galeria Wroclavia shopping centre

Logo
Name
Company type
Expertise

Association Articles

Logo
Name
Article title

Location

Related projects

No results found

Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Galeria Wroclavia shopping centre. Click here to see everything you're following.
You stopped following Galeria Wroclavia shopping centre
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Galeria Wroclavia shopping centre is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites