Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Fontys Nexus

General

Fontys Nexus, een aanvulling voor Brainport. In het voormalige TNO onderzoeksgebouw waande je jezelf in de wereld van CSI, lange gangen met labs en kantoren waarbij geheimhouding en geslotenheid centraal stonden. Voor de architecten van architecten|en|en, EGM architecten en de interieurarchitecten van Studio Groen+Schild, bestond de uitdaging uit het transformeren van een gebouw voor 500 onderzoekers tot een inspirerende, uitnodigende en toekomstbestendige leeromgeving voor 2500 studenten. Door een vijftal rake ingrepen is het sobere en doelmatige onderzoeksgebouw getransformeerd tot een duurzaam en hoogwaardig onderwijsgebouw met een herkenbare en geheel eigen identiteit.


Souterrain als spil

Op voorhand leek het gebouw van 30.000m2 te klein voor de 3 instituten Engineering, Toegepaste Natuurwetenschappen en Bedrijfsmanagement, Educatie & Techniek. Maar met een nauwkeurige analyse van de ruimtelijke potenties, ontstond de oplossing om het donkere souterrain verblijfskwaliteit te geven. Door het zagen van grote gaten in de begane grondvloer en het dak, valt het licht nu rijkelijk naar binnen en is de werkplaats de spil van het Automotive onderwijs, een onderdeel van Engineering. De studenten bevinden zich hier letterlijk tussen de auto’s en de techniek.


Duurzame verdeling

Een hoge diversiteit aan onderwijsconcepten wordt gefaciliteerd door de verdeling van de opleidingen over de verdiepingen. Automotive in het souterrain, Engineering op de begane grond, labs op de 2e verdieping en bedrijfsmanagement op de bovenverdieping. De eerste verdieping is de gemeenschappelijke laag, toekomstige wijzigingen tussen de opleidingen worden hier opgevangen. De opzet van de diverse verdiepingen wordt gestructureerd door de lange gangen op strategische plekken open te breken waardoor ruimte ontstaat voor leerpleinen. Deze zogenaamde Maker Spaces zijn met elkaar verbonden door een ‘lint’, een zwart stalen frame, dat in het hele gebouw zichtbaar is en plekken creëert waar de studenten samenkomen.


Gekoppeld techniekonderwijs

Onderdeel van de gemeenschappelijke laag is de hoofdentree. Door deze van de begane grond naar de eerste verdieping te verplaatsen, kom je centraal binnen tussen de verschillende techniekopleidingen. Op stedenbouwkundig niveau wordt zodoende het onderwijs van Fontys Nexus zichtbaar gekoppeld aan de groene loper en de onderwijsgebouwen van de TU/e.


Zweinstein trappen

Het hart van het onderwijsgebouw wordt gevormd door het atrium. Deze, van oorsprong, lege ruimte is door een aantal Zweinstein-achtige trappen getransformeerd tot een dynamisch hart. De verschillende opleidingen worden langs deze belevingsroute geëtaleerd; het visitekaartje van Fontys Nexus. Een inspirerende plek waar bezoekers, studenten en docenten elkaar treffen en interactie wordt gestimuleerd.


Uitzicht over Brainport

Als sluitstuk van de transformatie is de installatieverdieping ingezet als decor voor een unieke onderwijsomgeving. Met exclusieve onderwijsruimten zoals de collegezaal is dit, met uitzicht over Brainport Eindhoven, de perfecte plek om te fantaseren over creatie en innovatie.

Fontys Nexus, een aanvulling voor Brainport. In het voormalige TNO onderzoeksgebouw waande je jezelf in de wereld van CSI, lange gangen met labs en kantoren waarbij geheimhouding en geslotenheid centraal stonden. Voor de architecten van architecten|en|en, EGM architecten en de interieurarchitecten van Studio Groen+Schild, bestond de uitdaging uit het transformeren van een gebouw voor 500 onderzoekers tot een inspirerende, uitnodigende en toekomstbestendige leeromgeving voor 2500 studenten. Door een vijftal rake ingrepen is het sobere en doelmatige onderzoeksgebouw getransformeerd tot een duurzaam en hoogwaardig onderwijsgebouw met een herkenbare en geheel eigen identiteit.


Souterrain als spil

Op voorhand leek het gebouw van 30.000m2 te klein voor de 3 instituten Engineering, Toegepaste Natuurwetenschappen en Bedrijfsmanagement, Educatie & Techniek. Maar met een nauwkeurige analyse van de ruimtelijke potenties, ontstond de oplossing om het donkere souterrain verblijfskwaliteit te geven. Door het zagen van grote gaten in de begane grondvloer en het dak, valt het licht nu rijkelijk naar binnen en is de werkplaats de spil van het Automotive onderwijs, een onderdeel van Engineering. De studenten bevinden zich hier letterlijk tussen de auto’s en de techniek.


Duurzame verdeling

Een hoge diversiteit aan onderwijsconcepten wordt gefaciliteerd door de verdeling van de opleidingen over de verdiepingen. Automotive in het souterrain, Engineering op de begane grond, labs op de 2e verdieping en bedrijfsmanagement op de bovenverdieping. De eerste verdieping is de gemeenschappelijke laag, toekomstige wijzigingen tussen de opleidingen worden hier opgevangen. De opzet van de diverse verdiepingen wordt gestructureerd door de lange gangen op strategische plekken open te breken waardoor ruimte ontstaat voor leerpleinen. Deze zogenaamde Maker Spaces zijn met elkaar verbonden door een ‘lint’, een zwart stalen frame, dat in het hele gebouw zichtbaar is en plekken creëert waar de studenten samenkomen.


Gekoppeld techniekonderwijs

Onderdeel van de gemeenschappelijke laag is de hoofdentree. Door deze van de begane grond naar de eerste verdieping te verplaatsen, kom je centraal binnen tussen de verschillende techniekopleidingen. Op stedenbouwkundig niveau wordt zodoende het onderwijs van Fontys Nexus zichtbaar gekoppeld aan de groene loper en de onderwijsgebouwen van de TU/e.


Zweinstein trappen

Het hart van het onderwijsgebouw wordt gevormd door het atrium. Deze, van oorsprong, lege ruimte is door een aantal Zweinstein-achtige trappen getransformeerd tot een dynamisch hart. De verschillende opleidingen worden langs deze belevingsroute geëtaleerd; het visitekaartje van Fontys Nexus. Een inspirerende plek waar bezoekers, studenten en docenten elkaar treffen en interactie wordt gestimuleerd.


Uitzicht over Brainport

Als sluitstuk van de transformatie is de installatieverdieping ingezet als decor voor een unieke onderwijsomgeving. Met exclusieve onderwijsruimten zoals de collegezaal is dit, met uitzicht over Brainport Eindhoven, de perfecte plek om te fantaseren over creatie en innovatie.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Fontys Nexus. Click here to see everything you're following.
You stopped following Fontys Nexus
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Fontys Nexus is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites