Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Eurojust

General

Half verzonken in een glooiend duinlandschap ligt de nieuwe huisvesting van Eurojust in Den Haag. Het designteam van Mecanoo architecten, RoyalHaskoningDHV en DS Landschapsarchitecten ontwierp een gastvrij en veilig kantoorgebouw met conferentiecentrum.


Internationale zone

Eurojust is het EU-agentschap voor justitiële samenwerking in grensoverschrijdende strafzaken. In samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de gemeente is de nieuwbouw voor Eurojust ontwikkeld in de Internationale Zone van Den Haag. Het twaalf verdiepingen tellende gebouw heeft meer dan vierhonderd werkplekken en biedt plaats aan nationale vertegenwoordigingen van de EU-lidstaten en drie niet-EU landen, ondersteund door een administratieve afdeling. De locatie van het nieuwe onderkomen aan de Johan de Wittlaan vormt een uitbreiding van de Internationale Zone waardoor Eurojust dichtbij organisaties zoals OPCW, World Forum Convention Center en Europol ligt. De plek grenst aan Park Zorgvliet en een woonwijk. De complexiteit van deze locatie en de gevraagde beveiliging vereisten een zorgvuldige inpassing.


Duinlandschap

Eurojust wordt verbonden met de Internationale Zone door middel van een glooiend duinlandschap met grasachtige vegetatie en wilde bloemen. Door op een inventieve wijze de beveiligingseisen op te lossen in landschappelijke elementen is het mogelijk gemaakt om het gebouw een open karakter te geven. Doordat de twee verdiepingen met het conferentiecentrum onder maaiveld zijn geplaatst, oogt het gebouw bescheiden. Een begroeide watermuur in het landschap zorgt voor kwaliteit en licht tot op de onderste bouwlaag.


Klassieke schoonheid

Een elegante compositie van twee volumes rijst uit boven het maaiveld: de hoogbouw aan de Johan de Wittlaan en de laagbouw aan de parkzijde. De ritmiek van zuiver witte open en gesloten gevelelementen geeft het gebouw een tijdloze, klassieke schoonheid. Het glas in de gevelopeningen is licht horizontaal of verticaal gekanteld en reflecteert daarmee zowel de lucht als het omringende landschap. Deze subtiele detaillering is mogelijk gemaakt door de gevel uit te voeren in composiet elementen.


Interieur

Binnen worden de bezoekers verwelkomd in een ruime, dubbelhoge lobby. De foyer heeft verschillende zones, van publiek naar meer besloten. Een brede trap met uitzicht op het duinlandschap daalt af naar het conferentiecentrum. Op de hoger gelegen verdiepingen is een moderne kantooromgeving ingericht die uitnodigt tot samenwerking. Door een efficiënte positionering van verschillende beveiligingszones hebben de beveiligingsvoorzieningen een minimale impact op de architectuur en inrichting. Het zorgvuldig gedetailleerde interieur wordt gekenmerkt door veel daglicht, een rijke variëteit aan natuurlijke materialen, subtiele motieven en zachte kleuren. Grafiek op de glazen tussenwanden laat daglicht door, maar blokkeert het zicht.


Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Eurojust. Click here to see everything you're following.
You stopped following Eurojust
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Eurojust is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites