Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback

Estel Residence

You and your listed project partners can edit this project

Project information

Bovenop de Nijmeegse stuwwal aan de Waal ligt het statige Estel Residence. Het gebouw heeft jaren dienst gedaan als kantoor voor allereerst het fusieconcern Hoesch Hoogovens en later voor Royal Haskoning. Nu wordt het getransformeerd tot 61 exclusieve koopappartementen, verschillend in grootte en prijsklasse, waarvan er inmiddels meer dan 55 zijn verkocht. In 1972 ontwierp architect Alexander Bodon in opdracht van het Duits-Nederlandse fusieconcern Hoesch Hoogovens een nieuw hoofdkantoor: het Estel-gebouw. Bodon, bekend als architect van het RAI-gebouw in Amsterdam, kreeg carte blanche van de Duits-Nederlandse eigenaren. Het resultaat werd een acht verdiepingen tellend transparant gebouw, opgetrokken uit robuuste, duurzame materialen. En anno 2017 zijn staal, beton, glas en marmer de basis van het complex. Waarden en eisen Aan Teake Bouma architectuur/stedenbouw de opdracht om het oude ontwerp te verenigen met de nieuwe doelgroep. ‘Het gebouw is uniek door zijn verankering in het landschap door middel van tuinen, getrapte terrassen en doorzichten. Bovendien maken de expressieve staalconstructie, de aluminium gevel en de innovatieve installaties het een bijzonder gebouw. Wij hebben de kwaliteiten van het gebouw vertaald in getekende principes voor de ruimtelijke opzet van de plattegronden, de indeling en uitstraling van de gevels en de inrichting van de terrassen. Op basis hiervan hebben we een ontwerp gemaakt waarbij de cultuurhistorische waarden en de gebruikseisen van de nieuwe functie in acht worden genomen.’ Terrassen Meest in het oog springend zijn de grote terrassen. Zeker voor een kantooromgeving was Bodon met dit typisch terrasvormig ontwerp zijn tijd ver vooruit. Die terrassen komen goed van pas, nu het voormalige kantoor wordt omgebouwd tot appartementencomplex, vertelt eigenaar Coen Tutein Nolthenius. ‘Die terrassen zijn amper gebruikt toen het gebouw nog een kantoorfunctie had. Nu is het een belangrijk onderdeel van de appartementen. Hoe groter het appartement, des te groter het terras.’ Verwarmde kozijnen Uiteraard is het gebouw naar de huidige maatstaven gerealiseerd en dat betekent tevens dat er duurzame installaties zijn toegepast. Tutein Nolthenius: ‘Voor de verwarming en koeling wordt gebruikgemaakt van een gesloten warmte-/koudeopslag waarbij op eigen terrein tot tweehonderd meter diep bronnen zijn geboord. We maken daarbij nog wel gebruik van de originele stalen gevelkozijnen die gevuld zijn met cv-water en mede voor de verwarming zorgen. Ook daarmee was Bodon met dit gebouw zijn tijd ver vooruit.’ Ventilatie Voor de ventilatie is gekozen voor een individuele warmteterugwinunit. De gekozen WTW-unit is voorzien van de nieuwste technologie en heeft een rendement van circa 98 procent. Dit houdt in dat 98 procent van de warmte van de afgezogen lucht wordt overgedragen aan de ingeblazen verse lucht. Hierdoor gaat nagenoeg geen warmte verloren, wat zeer gunstig is voor het energieverbruik. Daarnaast is deze unit de stilste in de markt en samen met goed gedimensioneerde luchtkanalen zorgt dat voor een comfortabel, energiezuinig en gezond binnenklimaat.

Description: General
General

Team Estel Residence

Logo
Name
Company type
Expertise

Association Articles

Logo
Name
Article title

Location

Related projects

No results found

Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Estel Residence. Click here to see everything you're following.
You stopped following Estel Residence
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Estel Residence is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites