Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

Dr. Struykenplein en Teun

Lineaire blokken en een rigide stedenbouwkundige structuur kenmerkten herstructureringswijk Heuvel in Breda. Centraal in de wijk lag het Dr. Struyckenplein, een anonieme ruimte waar het predicaat ‘gapend gat’ beter op paste dan de term ‘verbinding’. MIX architectuur en architectenburo JMW gaven de wijk een nieuw hart. ‘De stedenbouwkundige structuur van architect Peutz (1896 – 1974) is bijna monumentaal’, legt Reinier Ubels van MIX architectuur uit. ‘Op de luchtfoto’s zijn de grote lineaire blokken zichtbaar die zo kenmerkend zijn voor de wederopbouwperiode. Toen ons werd gevraagd een nieuw kloppend hart voor de Heuvel te creëren was het direct duidelijk dat het een samenhangende ontwikkeling van gebouwen en openbare ruimte moest zijn.’ Gebiedstransformatie De transformatie van het plein is de eerste fase van de gebiedstransformatie en dient als motor voor de volgende stappen. Door een gevarieerd aanbod aan woningen en winkels spreekt de woonomgeving nu veel mensen aan. Daarnaast werd het openbare gebied door de Gemeente Breda opnieuw ingericht. Ondanks de differentiatie wilde Ubels de bestaande structuur van de wijk niet doorbreken. ‘Het plein was te groot en de commerciële plint te ondiep, maar het nieuwe centrum moest wel in de wijk passen. Door uitsluitend de bouwvolumes te verdiepen en te vergroten zou het te lomp worden. Wij zochten naar uniformiteit en heldere massa’s.’ Draagvlak Het winkelblok (van architectenburo JMW) kreeg een diepe plint met ruimte voor supermarkten en andere commerciële activiteiten. ‘De parkeergarage voor bewoners bevindt zich op de eerste etage. Daarboven verrezen twee bouwvolumes die evenwijdig staan aan de andere bebouwing. Tussen de woongebouwen ligt de daktuin met volwaardige bomen in het middengebied.’, aldus Jeroen Wouters van JMW: ‘Om draagvlak te creëren in de wijk zochten we aansluiting met de bestaande bebouwing in kleur, textuur en uitstraling. Daarnaast kozen we bewust voor trappenhuizen en liften aan de binnenzijde, wat een fraaie alzijdige uitstraling aan de gevelzijde oplevert.’ Appartementen Aan de overkant van de weg creëerde MIX architectuur een woontoren, Teun. Teun herbergt 64 appartementen, 32 koop en 32 huur. Het staat aan de noordoostkant van het Dr. Struyckenplein en heeft een ondergrondse kelder met parkeerplaatsen en bergingen. De begane grond bestaat uit circa 320 m2 voor zakelijke dienstverlening. ‘De huur- en koopappartementen zijn om-en-om in de woontoren geplaatst en hebben diverse afmetingen. Daardoor was het een hele puzzel om een uniforme uitstraling te realiseren. Dat lukte mede door plaatsing van inpandige balkons.’ Door de balans die werd gevonden, de eenheid en afwisseling én het materiaalgebruik kreeg het plein een hoogwaardige uitstraling.

Expertise Features or specials

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page. <br /> Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Dr. Struykenplein en Teun. Click here to see everything you're following.
You stopped following Dr. Struykenplein en Teun
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Dr. Struykenplein en Teun is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites