Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

DIFFER

General

Duurzaamheid was uitermate belangrijk voor de nieuwbouw van het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER) in Eindhoven. Opvallend is het gevelontwerp. Er zijn specifieke oplossingen ontworpen zijn voor de noordgevel (grote mate van transparantie), zuidgevel (overstekken in combinatie met uitvalscreens voor beschaduwing) en de gevels aan oost- en westzijde. Bij die laatste zorgt een zaagtandprofiel voor een opdeling in een noord- en een zuidgericht deel. Verticale screens op de zuidgerichte delen zorgen voor zonwering, terwijl de niet bedekte noordgerichte delen volop daglicht en uitzicht garanderen. Schüco leverde het raamsysteem.


Tekst Architracks

Differ staat voor Dutch Institute for Fundamental Energy Research. Het instituut zoekt met zijn vestiging op dit deel van de Campus aansluiting met de academische wereld. Er wordt hier onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld kernfusie.

Het gebouw zal gaan aansluiten op het systeem van luchtbruggen en op die wijze worden verbonden met Spectrum.

De hoofdentree ligt aan de noordzijde van het gebouw en wordt in de langsgevels vanaf de as van De Zaale ingeleid door een terugliggende transparante begane grond. In het binnenste van de plattegrond zijn de dubbelhoge onderzoekshallen gepositioneerd. Daar omheen, op begane grond en verdieping, de onderzoekskamers. Boven de hallen zijn twee patio’s gepland. In het hart van het gebouw zijn publieke functies zoals een restaurant.

De identiteit van het gebouw is gevonden in het streven naar verregaande duurzaamheidsmaatregelen tot de klasse Breeam Excellent. Deze hebben geleid tot een overstek ter plaatse van de zuidgevel en een zaagtandvormige glasgevel aan de oost- en westzijde. Deze zaagtand zorgt, in combinatie met metalen vinnen, in beide gevels voor zowel noord- als zuidgericht glas, waarbij alleen het zuidgerichte glas zonwering behoeft.

Horizontaliteit wordt geïntroduceerd door middel van gevelbanden van microbeton. Waar de plint niet transparant kan zijn is gekozen voor donker, staand metselwerk.

Duurzaamheid was uitermate belangrijk voor de nieuwbouw van het Dutch Institute for Fundamental Energy Research (DIFFER) in Eindhoven. Opvallend is het gevelontwerp. Er zijn specifieke oplossingen ontworpen zijn voor de noordgevel (grote mate van transparantie), zuidgevel (overstekken in combinatie met uitvalscreens voor beschaduwing) en de gevels aan oost- en westzijde. Bij die laatste zorgt een zaagtandprofiel voor een opdeling in een noord- en een zuidgericht deel. Verticale screens op de zuidgerichte delen zorgen voor zonwering, terwijl de niet bedekte noordgerichte delen volop daglicht en uitzicht garanderen. Schüco leverde het raamsysteem.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following DIFFER. Click here to see everything you're following.
You stopped following DIFFER
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
DIFFER is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites