Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

De Nieuwe Lunet

General

Kleedgebouw De Nieuwe Lunet op sportpark Utrecht Lunetten wordt all-electric, energieneutraal en er wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van materialen uit bestaande bouw.

Het bestaande kleedgebouw voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Een bezoek van koning Willem-Alexander en burgemeester Van Zanen enkele jaren geleden aan het complex aan de Lunettenbaan heeft uiteindelijke zetje gegeven tot de nieuwbouw. Er werd ingezet op nieuwbouw, maar dan wel gericht op het gebruik en hergebruik van materialen. Het bouwplan werd gebombardeerd tot een proef met circulair bouwen.

Circulaire gevel

De gemeente Utrecht had hoge ambities op gebied: het gebouw moest gasloos, energieneutraal en circulair zijn. De gemeente heeft uitgebreid nagedacht over materiaalgebruik en circulaire innovaties van de gebouwschil. Dit gebeurde in een projectteam met leverancier Aberson, bouwer Van Zoelen, agNOVA architecten, Lomans Amersfoort en De Groene Jongens.

Bij de gevel is gebruik gemaakt van een remontabel droogstapelsysteem en er wordt dus geen mortel gebruikt. De bakstenen hebben een retourgarantie en zijn over 50 jaar weer te demonteren en opnieuw te gebruiken. Het gebouw is gasloos en energieneutraal. Dat was nog een hele opgave trouwens, want bijvoorbeeld op een zaterdag douchen hier gemiddeld zo'n 650 sporters. Hiervoor zijn zonnepanelen en zonneboilers gemonteerd. De Nieuwe Lunet haalt een gemiddelde GPR-score van 9,0.

KNVB richtlijnen

De tien kleedkamers voldoen aan de nieuwste KNVB-richtlijnen: zo is 50 procent van de kleedkamers ingericht voor selectieteams en wordt voldaan aan nieuwe normen voor de jongste spelers. Het gebouw op de begane grond is geschikt voor rolstoelsporters. De kleedruimtes worden jaarrond gebruikt door Voetbal Vereniging Utrecht Ardahanspor met acht teams en door grote broer DVSU met vijftig teams. In het voor- en najaar kunnen leerlingen van de middelbare school De Passie Utrecht er terecht.

Overzicht van circulaire bijzonderheden:

• De buitengevel is gemaakt van remontabel droogstapelsysteem.

. De spouwmuren zijn geïsoleerd met 5000 gebruikte spijkerbroeken.

• De kledinghaken komen uit gebruikte Sprinters van de Nederlandse Spoorwegen.

• De binnendeuren, balken en bankjes in de kleedkamers komen uit een psychiatrische inrichting in Rosmalen.

• Het regenwater wordt opnieuw geïnfiltreerd in de bodem.

• Het beton is zo circulair mogelijk.

• In de spouwmuren naast de hoofdingang zitten vleermuiskasten.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following De Nieuwe Lunet. Click here to see everything you're following.
You stopped following De Nieuwe Lunet
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
De Nieuwe Lunet is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites