Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback

De Haaf

You and your listed project partners can edit this project

Project information

Organische vormen, wit pleisterwerk en de wijze waarop de appartementengebouwen harmoniëren met de parkachtige omgeving geven De Haaf een elegante verfijning en roepen mediterrane associaties op. Toch vormden de zuidelijke sferen niet het uitgangspunt voor architect Reinald Bosman. Hij liet zich inspireren door de Bergense huizen in Amsterdamse School-stijl en Fallingwater van Frank Lloyd Wright. De Haaf is gebouwd in een park van twee hectare nabij het centrum van Bergen, op een locatie waar een eeuw geleden musici, kunstschilders en schrijvers elkaar ontmoetten. Een plek boordevol inspirerende historie en landschappen. Toen Bosman benaderd werd om de villa’s te ontwerpen, was het dan ook niet vreemd dat hij zich door deze elementen liet inspireren. ‘Zowel het glooiende duinlandschap als de vormentaal van de Amsterdamse School kenmerken zich door ronde elementen. Deze wilde ik stijlvol in de drie villa’s laten terugkomen. Daarnaast vond ik het van belang dat de gebouwen harmoniëren met de omgeving; als drie sculpturen in een park met mooie doorzichten.’ Vrije indeling Door het vloeiende lijnenspel van de wit gepleisterde vloerranden en door de gevels af te werken met verschillende materialen – houten planken, ruw grijs stucwerk en steenstrips – ogen de villa’s vanaf iedere hoek anders en kreeg ieder appartement een eigen identiteit. Daarnaast konden kopers zelf hun woningindeling bepalen en de terrasgevel anders indelen en verplaatsen, zodat tegemoet werd gekomen aan individuele wensen. Die vrije indeling werd mogelijk door de dragende kolommen te plaatsen in rasterkwadraten van 6,6 meter. ‘Dat is een mooie ruime maatvoering waardoor appartementen flexibel in te delen zijn’, vertelt hij. Licht en schaduw Om het luxegevoel te versterken, creëerde de architect buitenruimten van minimaal 25 vierkante meter die minstens twee dagdelen baden in het zonlicht. ‘Ook voor de woningen die gelegen zijn op het noordoosten. Door de organische vorm van de plattegronden was het mogelijk om vloeren en overspanningen te realiseren die elkaar deels overlappen, zodat er een goede balans is tussen licht en schaduw’, zegt Bosman. ‘Deze vloeren zijn doorgestort en lopen door van binnen naar buiten. Dat betekent echter wel dat alle terrassen goed geïsoleerd moesten worden om koudebruggen in de schil te voorkomen. Wij gebruikten het buitengevelisolatiesysteem StoTherm Classic, omdat deze buitengevelisolatie bewezen goed isoleert, waardoor het straks slechts een kleine stap is om De Haaf energetisch verder te verduurzamen. Daarnaast is de cementvrije constructie erg elastisch en biedt zij veel afwerkmogelijkheden.’

Description: General
General

Tags

Expertise Features or specials
Logo
Name
Company type
Expertise

Association Articles

Logo
Name
Article title

Location

Related projects

No results found

Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following De Haaf. Click here to see everything you're following.
You stopped following De Haaf
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
De Haaf is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites