Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Cultuurcluster Zinder

General

Zinder. De naam zegt genoeg, het nieuwe cultuurcluster zindert en bruist: muziek- of dansles, een schildercursus volgen, boeken lenen, repeteren met je bandje en een popconcert bezoeken, het gebeurt allemaal in Zinder. Het gebouw zweeft boven het cultuurpodium. Daarnaast staat een robuust, natuurstenen volume waarin de bibliotheek is gevestigd. Waar Zinder Educatie een opvallend baken is in Tiel, zoekt de bibliotheek meer verbinding met de historische binnenstad. De centrale entreehal vormt de schakel tussen de twee volumes. Hier komen alle bezoekers samen, ontmoeten en inspireren elkaar.

De gevel van Zinder Educatie bestaat uit gefacetteerde aluminium elementen die goudkleurig geanodiseerd zijn. Samen vormen de gevouwen panelen een origamipatroon dat zich telkens weer anders toont, afhangende van perspectief en weersomstandigheden. Het buitenplein loopt subtiel over naar binnen, naar de centrale hal die zich uitstrekt over de gehele hoogte van het gebouw. De bibliotheek staat in open verbinding met de hal en direct naast de hoofdentree is een café. De kunstuitleen stelt er haar nieuwste aanwinsten ten toon en het toeristisch informatiepunt en het Tielse archief hebben er hun balies. De sculpturale trap is de blikvanger die de toegang vormt naar de ateliers, lokalen en kantoren op de verdiepingen. Ook de multifunctionele zaal voor 320 mensen heeft een entree vanuit de centrale hal, zodat deze ook als tentoonstellingsruimte kan worden gebruikt.

Achtergrond

Gemeente Tiel is bezig de aantrekkingskracht van haar stad te versterken. De kwaliteiten van de Waal zullen beter worden benut en de relatie tussen binnenstad en rivier versterkt. Het voorzieningenniveau wordt verhoogd en ook de toegankelijkheid van de binnenstad wordt verbeterd. Zinder moest hét podium worden van en voor de stad en de regio. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, muziek maken, dansen, toneel spelen, cursussen, lezingen en debatten volgen en informatie halen.

Drager van het plan is het verhoogde cultuurpodium: een nieuw plein met daarop de volumes van het centrum voor de kunsten (Zinder Educatie) en de openbare bibliotheek. Het podium benut de hoogteverschillen van het plot en transformeert het tot een fijne verblijfsplek die als verlengstuk van het cultuurgebouw dienst gaat doen; grenzen tussen binnen en buiten vervagen. De hoogteverschillen zijn getransformeerd tot gebruiksplekken en een intiem uitkijkpunt over de rivier is gecreëerd. Een vierlaagse, ondergrondse parkeergarage zorgt ervoor dat het voormalige parkeerterrein aan de Waal voortaan gebruikt kan worden voor evenementen. Door de entree van de garage los te knippen van het gebouw en ook op die manier vorm te geven, heeft de binnenstad een nieuwe, welkome entree gekregen. Bezoekers van Zinder, maar ook van het naastgelegen Schouwburg & Filmtheater De Agnietenhof en het centrum kunnen hier parkeren.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Cultuurcluster Zinder. Click here to see everything you're following.
You stopped following Cultuurcluster Zinder
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Cultuurcluster Zinder is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites