Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

Courthouse Amsterdam

General
A new building is being built for the Court of Amsterdam – the largest court in the Netherlands – on its current site in the Zuidas district of Amsterdam. The new court will have a vast area of rooms and office space that has been specially designed to cater for the building’s use. The building will open its doors in mid-2020. Choice of NACH consortium In April 2016, the Central Government Real Estate Agency selected the New Amsterdam Court House (NACH) consortium to design, finance, build, maintain and operate the new Amsterdam Court House building. ABT – together with Macquarie Capital, DVP, KAAN Architecten, Heijmans and Facilicom – is part of NACH. Prominent open building A preliminary design showed a prominent open building that gives employees and visitors a view of the city and allows passers-by a glimpse into the building. It is of central importance to NACH that the administration of justice is a public matter of the highest importance. This starting point gives shape to the building, which could also be described as prominent and accessible. The forecourt, the central hall in the building and the foyers, the waiting areas for visitors, are a continuation of the city. Visitors are able to visit secure areas, whilst judges, registrars and representatives of the Public Prosecution Service have their own secure routes.
Role of ABT ABT advises on the construction, foundation, fitting techniques, physics of the building, security and fire safety. In order to complete the implementation realisation plan (IRP) in time – at the beginning of 2017 – the decision was taken with NACH to opt for concurrent engineering. The NACH specialists work parallel (in BIM) rather than serially, allowing all specialists to work on their own part simultaneously – from courtroom to office – in accordance with the building blocks method. The specialists develop the building blocks down to the smallest detail. The building blocks that are ready are then 'copied' to the other planned courtrooms, offices and toilet groups. This method used to be the norm, but digitisation has rendered it obsolete. NACH is now restoring this method in honour. The NACH project team of around a hundred people – including 35 from ABT – are working on the project under one roof. The LEAN method sets the tone. Self-managing teams are working on each building block, whilst a target team is overseeing the project as a whole. And the partners reach decisions together at the right times.
Op de huidige locatie aan de Amsterdamse Zuidas krijgt de Amsterdamse Rechtbank – de grootste rechtbank van Nederland – een nieuw pand. De nieuwe rechtbank krijgt onder meer een uitgebreid zalengebied en een kantoorwerkgebied dat helemaal afgestemd is op het gebruik. Het gebouw zal medio 2020 haar deuren openen. Statig open gebouw Een voorlopig ontwerp laat een statig open gebouw zien dat medewerkers en bezoekers uitzicht biedt op de stad en dat voorbijgangers een blik in het gebouw gunt. Voor het projectteam staat centraal dat de rechtspraak een publieke zaak is van het hoogste belang. Dit uitgangspunt geeft vorm aan het gebouw, dat dan ook voornaam en toegankelijk genoemd mag worden. Het voorplein, de centrale hal in het gebouw en de foyers, de wachtgebieden voor bezoekers, zijn een voortzetting van de stad. Bezoekers kunnen beschutte plekken opzoeken, rechters, griffiers en de vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie hebben afgeschermde eigen wegen. Rol Meelis & Partners Meelis & Partners heeft voor de nieuwe rechtbank het integrale veiligheidsplan ontworpen op basis van de vraagstellingspecificatie en is bij het project betrokken geweest vanaf de tenderfase, vervolgens bij het voor ontwerp (VO) en tot slot het definitief ontwerp (DO).

Expertise Features or specials

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Courthouse Amsterdam. Click here to see everything you're following.
You stopped following Courthouse Amsterdam
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Courthouse Amsterdam is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites