Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Copierwoning

General

Wie aan komt rijden bij de Copierwoning in Zeist, een villa die Gerrit Rietveld in 1955 ontwierp voor glaskunstenaar Andries Copier, ziet de nieuwe aanbouw nauwelijks. Maar schijn bedriegt: door een slim ontwerp van Jeroen van Hettema van JevanHet Architecten is de bescheiden woning veranderd in een riante villa. Hij positioneerde de bakstenen aanbouw namelijk zodanig dat deze vanaf de weg nauwelijks te zien is. Wie de tuin inloopt en de woning nadert, ziet dan pas de extra gecreëerde ruimte.

Omdat de Copierwoning een gemeentelijk monument is, moest de oude woning intact blijven en diende het nieuwe deel op zichzelf te staan. Het was een geniaal idee van de architect om de aanbouw onder de oude woning door te laten lopen zodat de oude woning op een ‘presenteerblaadje’ werd gezet, maar helaas mocht er maar beperkt bijgebouwd worden. Hettema vond de oplossing in het onderkelderen van de op een duin liggende woning met verschillende puien. Daardoor is de woning op de begane grond en in de kelder open naar de tuin.

Binnen is buiten

De wens van zowel de bewoners als de architect om binnen en buiten zo veel mogelijk in elkaar over laten lopen werd beantwoord met grote glasoppervlakken, gevat in slanke aluminium kozijnen van Reynaers. Hierdoor wordt het bosrijke perceel van zevenduizend vierkante meter volledig benut. Ook de trappen aan weerszijden van de hoge glaspui aan de zijkant van het huis zorgen ervoor dat de grens tussen huis en tuin vervaagt. Onderaan de trap heeft de pui de langst mogelijke lengte zonder dat er horizontale profielen aan te pas hoefden te komen. De aluminium kozijnen werden door Reynaers versterkt om de lengte aan te kunnen. Vanuit de leefkeuken, waar de bewoners graag verblijven, bieden de vele ramen een indrukwekkend uitzicht van 180 graden op de omgeving.

Via een gedetailleerde glazen doorgang kun je vanuit de oude woning maar het nieuwe gedeelte. Aan de buitenkant hebben de aluminium kozijnen geen afdeklijst, zodat het oude en nieuwe gedeelte zo los mogelijk van elkaar lijken te staan. Reynaers ontwikkelde deze oplossing speciaal voor de Copierwoning. Om het gevoel nog meer te benadrukken dat je van een oud naar een nieuw volume gaat, loopt het metselwerk van binnen naar buiten door.

Ook het interieur is tot in detail doordacht. Zo liggen de deuren vlak in de muren en hebben ze inwendige scharnieren. De plinten zitten niet op de vloer maar in de muur, die egaal met de plint is gestuukt. En de zonweringen werden verstopt in het houtwerk aan de zijkant van de grote glazen schuifpui. Ook heeft de nieuwe aanbouw op twee plekken een open hoek, net als het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Als passende knipoog naar Gerrit Rietveld. 

De Reynaers-projectprijs 2015 kende een overtuigende winnaar. Niet eerder stond een project vanaf dag één op de eerste plaats en hield deze koppositie vast tot het einde. De Copierwoning in Zeist, een ontwerp van architectenbureau Jevanhet Architectuur, gerealiseerd door gevelbouwer Haro Aluminium, kreeg ruim 20 % van alle door het publiek uitgebrachte stemmen en was daarmee de onbetwiste winnaar.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Copierwoning. Click here to see everything you're following.
You stopped following Copierwoning
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Copierwoning is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites