Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Cocondo

General

De meeste bunkers zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd als onderdeel van de Duitse Atlantikwall: een 5000 kilometer lange verdedigingslinie langs de West-Europese kust waarmee een geallieerde invasie moest worden afgeslagen. De constructie van deze linie was een van de grootste bouw- en later ook sloopoperaties uit de 20e eeuw.

De resterende bunkers zijn omstreden erfgoed. Lang was dan ook de (in praktijk gebrachte) gedachte ‘zand erover’. Inmiddels kijken we met een andere blik naar de indrukwekkende architectuur van bunkers. De ooit onverwoestbaar geachte bouwwerken, ogen na decennia weer en wind nu kwetsbaar. Het verval dat intrad legt een vergankelijke schoonheid bloot. Het tijdperk van grensbescherming met verdedigingswerken lijkt ten einde.

Nieuwe betekenis

Met Cocondo wil Stichting Stelling 33 de hedendaagse betekenis van bunkers benadrukken. Dit deden ze door van deze oude telefoonbunker in Hoek van Holland een plek te maken waar we nu onze vrijheid kunnen vieren.

In 2020, precies 75 jaar na de bevrijding, werd onder leiding van Stichting Stelling 33 (Peter de Krom) en De Steunbeer (architect Pieter van Traa) gestart met de restauratie en transformatie van de bunker. Voor de transformatie zijn uitsluitend ecologische en/of circulaire bouwmaterialen gebruikt en is het omliggende duin hersteld. In de zomer van 2021 is de bunker officieel in gebruik genomen.

Ligging

Zowel de bunkers in het Vinetaduin als de natuur leden aanzienlijk door vandalisme. Het monument (het duin) telt zo’n 70 bunkers en is officieel niet toegankelijk voor het publiek. De aantrekkingskracht van de bunkers is echter zo groot dat het gebied regelmatig wordt betreden. Hierdoor wordt het natuurgebied geschonden met alle gevolgen van dien. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de initiatiefnemers spannen zich in om het duin beter beter te beschermen, te beleven en te behouden.

Bouwplan pilotbunker

Het oude verblijf bestaat uit een tongewelf van 3,2 meter hoog. De ingang en ramen deden dienst als portalen. Deze constructie bood tijdens de oorlog zowel comfort als bescherming. Door slim gebruik te maken van een van de ramen is een bedstee gecreëerd. Het verblijf is nu een woonkamer, bedstee, keuken, badkamer en de telefooncentrale een slaapkamer. Buiten is aan de voorzijde een terras gerealiseerd en op het dak is het duinlandschap volledig gereconstrueerd.

Team

Voor de transformatie van de bunker is met een team van vooruitstrevende ontwerpers en bouwers samengewerkt. De casco restauratie en herbestemming was in handen van architect Pieter van Traa en het bouwbedrijf Hulshof. Het interieurontwerp is verzorgd door Blooey en Studio Tomorrow. De bouw van het interieur en exterieur is verzorgd door Thijs Brandsma en Tijmen Kattevilder.

I.v.m de privacy en de kwetsbaarheid van het gebied is de exacte locatie niet aangegeven.

Het verhaal achter het aanrecht, de wasbak en de terrazzovloer is bijzonder. In Hoek van Holland is een andere bunker gesloopt ten behoeve van nieuwbouw. Het beton dat vrijkwam is door Dick Eerland (Circulair Mineraal) en Cor Hoogeveen (Eterno Minerals of the World) geadopteerd. Het grootste deel is gebruikt in de vloeren van De Munt in Houten, maar ook in Cocondo werden de herwonnen grondstoffen ingezet. Omdat met de CM-breker zelfs de kleinste betonfractie teruggewonnen kan worden, kunnen deze circulaire grondstoffen opnieuw hoogwaardig ingezet worden. De vloer werd er zelfs nog authentieker door. En dan doelen we niet alleen op het verhaal. Het is een vloer waarin je soms nog fragmenten van de herkomst ontdekt.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Cocondo. Click here to see everything you're following.
You stopped following Cocondo
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Cocondo is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites