Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback

CHV Noordkade Veghel

You and your listed project partners can edit this project

Project information

Ooit was de CHV-fabriek de trots van de Coöperatieve Handels Vereniging in Veghel. Maar toen de inkooporganisatie verhuisde moest een nieuwe functie gezocht worden voor de gebouwen. Die werd gevonden. Het voormalige CHV terrein transformeerde tot Cultuurcluster Noordkade, een centrum voor food, kunst en cultuur. Prominent op het terrein staat een silo die in 1915 werd ontworpen door Jan Gerko Wiebenga. Een paar jaar geleden werd de silo nog toegeschreven aan Louis Kooken. Maar aannemer Stephan van de Ven traceerde de blauwdrukken. Op basis hiervan ontdekte hij dat de silo aan Wiebenga toe te schrijven is, de architect van de Van Nellefabriek in Rotterdam. Het rijksmonument wordt omgeven door een verzameling gebouwen die een weergave zijn van verschillende bouwstijlen uit de twintigste eeuw. “Door die mooie samensmelting van stijlen en gebouwen is dit een uniek complex”, aldus architect Hans van den Tillaart van Leenders Architecten. “Daarnaast is het een uitnodigend decor met vele ruwe industriële facetten. Die organische schoonheid maakt het terrein een ideale locatie voor herbestemming en transformatie tot een food, kunst- en cultuurcluster.” Herbestemming Van den Tillaart vertelt dat Stephan van de Ven van Aannemersbedrijf Van der Ven werd gegrepen door de bouwhistorie toen hij door het pand liep. “Het complex heeft iets speciaals. Door de jaren heen werden er nieuwe bouwwerken rondom de silo gerealiseerd, maar het casco van het gebouw heeft een heel eigen schoonheid en is van goede kwaliteit. Dat was dus het uitgangspunt: een organisch samenspel van architectonische stijlperioden en een casco van goede kwaliteit.” De eerste analyse die de bouwer en architecten uitvoerden was een grondige inventarisatie van de gebouwen en het bekijken van de mogelijkheden. “We wilden de gebouwen met elkaar verbinden en natuurlijke assen creëren, daarnaast was de daglichttoetreding beperkt door de omvang van de gebouwen.” Een eerste vereiste was dus om een goede plattegrond te maken. Een uitdagende opgave blijkt als Van den Tillaart verder vertelt. “Soms stonden de gebouwen letterlijk in elkaars schaduw, waardoor het maken van openingen in de gevel niet het gewenste effect zou hebben. Daarom kozen we voor daglichttoetreding van boven en een aluminium dakconstructie. Terwijl voor de gevels het raam- en deursysteem CS 38-SL werd ingezet. Dit is een uiterst strak, slank en esthetisch profiel dat ondanks het ranke voldoet aan de hedendaagse eisen voor isolatie en veiligheid. Bovendien laten de profielen het gebouw tot haar recht komen, mede omdat de ontwatering verborgen is en de scharnieren en het beslag zijn uit het zicht onttrokken.”

Description: General
General

Tags

Expertise Features or specials

Team CHV Noordkade Veghel

Logo
Name
Company type
Expertise

Association Articles

Logo
Name
Article title

Location

Related projects

No results found

Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following CHV Noordkade Veghel. Click here to see everything you're following.
You stopped following CHV Noordkade Veghel
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
CHV Noordkade Veghel is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites