Your browser is not supported. Please contact or try another browser.

Casa da Música

You and your listed project partners can edit this project

Project information

The Casa da Musica, housing the National Orchestra of Porto, stands on a new public square at the historic Rotunda da Boavista. The iconic building, with its facated form made of white concrete, features a 1.300-seat auditorium inside. Fully glazed foyers have been built around this large hall of the Casa da Música in Porto. As the hall is also (partly) made of glass, daylight can enter from two sides. Furthermore, visitors are afforded a spectacular view over the city of Porto.

Description: General
Undulating glass has been used for the façade of the foyers. This type of glass was ‘accidentally’ discovered by ABT. Due to its shape, undulating glass is far stronger than a flat glass plate of the same thickness. This obviates the need for steel support profiles. The architect perceived the undulating glass as providing an exciting contrast to the cool white concrete used to construct the rest of the building. Finally, the undulating glass surface provides a special acoustic side effect in the concert hall. Due to reflection, the waves provide for so much sound dispersion that in spite of glass’ hardness, it can be used as an interior wall inside the hall. While the glass attracts a great of attention, the roof of the white concrete column was to be perfectly plain. However, the Portuguese sun causes concrete to expand significantly. In addition, the roof surface was to include a gutter to prevent the concrete walls from becoming too dirty due to dripping rainwater. The smart roof design incorporates both functions. The gutter was constructed of sufficient width so that the concrete can move freely in it. To allow for this movement, it was of course necessary to pour the concrete on sliding foil, and pins were integrated into the concrete that guide this movement. Within a main structure constructed of white concrete by Arup as structural engineers, ABT has provided the structural design for two significant components: - the building's separate concrete roof, which complements the white shape. - three large windows, with the largest 20 by 14 metres!

Team Casa da Música

Association Articles

Article title


Related projects

No results found

Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Casa da Música. Click here to see everything you're following.
You stopped following Casa da Música
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Casa da Música is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites