Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback

Campus Roeterseiland

You and your listed project partners can edit this project

Project information

Bij de grootscheepse renovatie van UvA’s campus Roeterseiland heeft Simon Allford van Allford Hall Monaghan Morris (AHMM) voortgeborduurd op het ontwerp van Norbert Gawronski. Dit ontwerp dateert uit begin jaren zestig en is destijds slechts gedeeltelijk gerealiseerd. De UvA wilde de eenheid van de campus versterken en de verbinding tussen campus en stad verstevigen. AHMM heeft de twee bestaande bouwvolumes daartoe gestript, opengesneden, geconfigureerd en opnieuw ingepast in de context, aldus het bureau. Een aantal strategische ingrepen heeft de leesbaarheid van het complex vergroot, de zichtlijnen versterkt en het stedelijk weefsel op maaiveldniveau hechter gemaakt. Zo is er een passage geïntroduceerd die toegang biedt tot de verschillende entrees. Deze nieuwe as verbindt de twee bestaande bouwvolumes. Een andere belangrijke ingreep was het verwijderen van het onderste deel van het bruggebouw. Dit vergroot de impact van de zichtas die wordt gevormd door de Nieuwe Achtergracht, die het Roeterseiland doorsnijdt. Het aangepaste bruggebouw bevat een hoge transparante ruimte, met direct uitzicht op de onderliggende gracht. Hier vind je het restaurant. Hervormen en aanpassen De interieurs werden grondig hervormd en aangepast aan de veranderde behoeften. In het voormalige scheikundegebouw hebben laboratoria plaatsgemaakt voor de onderwijsruimten en kantoren die de faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen in hun programma van eisen had staan. Het complex biedt nu plaats aan zeven collegezalen, evenzoveel seminarrooms, 86 werkgroepruimten, een bibliotheek, kantoren, vergader- en studieruimten, een dakterras en het reeds genoemde restaurant. Kleursysteem De ruimten met het drukste verkeer, zoals de auditoria, zijn onderin het gebouw gesitueerd zodat ze eenvoudig toegankelijk zijn voor de studenten. Hoger in het gebouw bevinden zich onder meer de kantoren. Alle gebruikers betreden het complex vanuit de passage die zorgt voor een efficiënte distributie van de verkeersstromen met behulp van een kleursysteem. De gangen zijn voorzien van extra daklichten voor meer lichtinval. Akoestiek Niet alleen de logische opzet van het gebouw en de nieuwe vergezichten dragen bij aan de ruimtelijke ervaring van het geheel, ook de akoestiek speelt daarbij een belangrijke rol. In de grote hal is pleisterwerk van Asona toegepast, de ‘Sonacoustic PL’. Deze geluidsabsorberende afwerking kan in verschillende structuren worden toegepast, waaronder strak stucwerk met een Aw van 0,9. Het naadloze pleisterwerk oogt fraai en levert een aangenaam akoestisch klimaat, wat geen overbodige luxe is in de drukke verkeersruimten van een universiteitscampus. Het project sleepte meerdere prijzen in de wacht, waaronder de WAN Education Award 2015.

Description: General
General

Tags

Expertise Features or specials

Team Campus Roeterseiland

Logo
Name
Company type
Expertise

Association Articles

Logo
Name
Article title

Location

Related projects

No results found

Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Campus Roeterseiland. Click here to see everything you're following.
You stopped following Campus Roeterseiland
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Campus Roeterseiland is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites