Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Feedback
Project language:

Cacaofabriek

“Een maximale synergie bereiken binnen een totaalcomplex”, dat had Ronald Schleurholts voor ogen bij de transformatie van de Cacaofabriek. Niet alleen moest het een plek worden waar Helmonders samen komen om te genieten van muziek, film, een hapje en drankje en kunst, ook creatieve ondernemers moesten er een onderkomen vinden. De Nederlandsche Cacaofabriek kent een roerige geschiedenis voordat cepezed het gebouw transformeerde tot een multifunctionele ontmoetingsplek. In de crisisjaren dertig van de vorige eeuw ging de fabriek failliet, om vervolgens steeds in andere handen over te gaan tot in 2008 een brand het complex verwoeste. Maar ondanks dat de karakteristieke schildkap verdween had Helmond de locatie aan het water in haar hart gesloten. Daarom werd er een nieuwe bestemming voor gezocht. En sinds huizen in de culturele hotspot onder meer een poppodium, filmhuis, tentoonstellingsruimte, horeca en werkruimten voor bedrijven in de creatieve industrie. cepezed maakte het ontwerp en zette in op een eigentijds, modern en herkenbaar cultuurcluster. Vanwege de gebrekkige technische staat van de verschillende bouwdelen en de grote kwetsbaarheid van de steensoort gebruikt in het hoofdgebouw, is gekozen voor oplossingen die de oorspronkelijke fabriek vooral weerspiegelen in een geabstraheerd vormenspel. De voormalige schildkap is terug, maar met een hedendaags en speels voorkomen: de kap heeft een toplaag van minimaal gedetailleerd roestvast staal. Na plaatselijk herstel hebben de gevels een behandeling gekregen met witte Keim, een mineraalverf die goed hecht en een grote mate van bescherming, duurzaamheid en lichtechtheid biedt. In combinatie met de nieuwe rvs schildkap geeft dit een bijna onstoffelijk beeld dat toch onmiskenbaar te herkennen is als de cacaofabriek. Een aanbouw uit de jaren twintig is vervangen door moderne nieuwbouw voor de creatieve industrie, waarbij de bestaande gevel langs het water is hergebruikt en beeldbepalend is gebleven. De oorspronkelijke hoofdbebouwing vormt samen met de aanbouw een u-vormig binnenhof waarop het poppodium en de centrale foyer onderdak hebben gevonden in een nieuwbouwvolume. Ten behoeve van akoestische ontkoppeling alsmede daglichttoetreding en ruimtelijke beleving in het nieuw gevormde ensemble is dit volume op enige afstand van de basis van de u-vorm geplaatst. De nieuwbouw heeft een karakteristiek industrieel gevelscherm van verticaal geplaatste anti-sliproosters. Schleurholts: “Er is veel aluminium gebruikt omdat dit materiaal past in een moderne vormgeving. Aluminium looproosters zijn als gevelschermen ingezet en in het verlengde zijn ook de raamdelen uit aluminium vervaardigd. Door de slanke aluminium kozijnen op stalen kolommen te plaatsen konden we bovendien alle intelligentie verwerken in de constructie.”

Expertise Features or specials

Association Articles

Logo
Name
Article title

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page. <br /> Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Cacaofabriek . Click here to see everything you're following.
You stopped following Cacaofabriek
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Cacaofabriek is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites