Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Brandweerkazerne Surhuisterveen

General

De brandweerkazerne van Surhuisterveen is zo circulair en duurzaam mogelijk gebouwd en bovendien remontabel gebouwd. Daarnaast wordt er gebouwd conform een (circulaire) blauwdruk, die afgestemd is op alle typen brandweervoertuigen, waardoor het zeer goed opschaalbaar is.

In opdracht van de Veiligheidsregio Fryslan ontwierp JOUS architecten de kazerne en zorgde zij voor de technische uitwerking. ‘Re-duce, re-use en re-cycle’ en ‘droog bouwen’ zijn de belangrijkste circulaire uitgangspunten voor dit project. De nieuwe brandweerkazerne bestaat uit een demontabel staalskelet voorzien van prefab houtskeletbouw buitengevels met demontabele buitenkozijnen en gevelbekleding van ‘Burned Wood’. De stabiliteit van het gebouw is gevonden in de stijfheid van de staalconstructie zelf, door specifieke verbindingen en doordachte koppelingen. Hierdoor is het inbouwpakket flexibel, bestaande uit prefab scheidingswanden en een houten verdiepingsvloer en eenvoudige aan te passen op toekomstige functieveranderingen.

Cradle-to-cradle

De materialisatie bestaat veelal uit cradle-to-cradle materialen of ‘groene’ materialen, welke in de toekomst te hergebruiken of te recyclen zijn en daarmee volledig passen binnen de circulaire doelstelling. Door de materialen te leveren met een terugname garantie van de leverancier en deze zorgvuldig te documenteren, krijgen de materialen een identiteit. Dit maakt toekomstig hergebruik van de materialen beter mogelijk, met als resultaat dat afval gereduceerd wordt. Kortom; een gebouw met toekomstwaarde.

Gasloos

Het gebouw is gasloos uitgevoerd. Voor de installaties lag de nadruk op het toepassen van technieken en installaties die remontabel zijn. Dat wil zeggen dat de installaties in delen uit elkaar kunnen worden gehaald en elders weer kunnen worden opgebouwd. De installaties zijn niet weggewerkt maar zijn grotendeels zichtbaar aangebracht. Hierdoor kunnen de toepaste materialen en componenten bij demontage van het gebouw weer worden hergebruikt.

Het gebouw is circulair, gasloos en volgens het principe nul-op-de-meter gebouwd. Men heeft demontabele en hergebruikte materialen benut voor de lichtmast, vloer en het straatwerk en meubilair. Freon ASN Installaties heeft zonnepanelen geplaatst op deze duurzame kazerne.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Brandweerkazerne Surhuisterveen. Click here to see everything you're following.
You stopped following Brandweerkazerne Surhuisterveen
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Brandweerkazerne Surhuisterveen is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites