Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

BinckPARK

General

Bij de Fokkerhaven in de Binckhorst van Den Haag komt een nieuwe trots: BinckPARK. BinckPARK is een stoere en industriële parkeergarage die recht doet aan het rauwe karakter van de wijk met een collectieve daktuin voor de bewoners, een oase van rust is in de bruisende Binckhorst. De centrale, openbare parkeergarage is een bijzondere eyecatcher en biedt ruimte aan ca. 600 parkeerplaatsen. In de plint komt een gevarieerd programma met city lofts en een mobility hub. En op het dak verrijst een 100% circulair en klimaatadaptief dakpark, Het plan is door de Gemeente Den Haag uitgeroepen als winnaar van de aanbesteding Trekvlietzone kavel 1B. Met BinckPARK wordt een volgende stap gezet in de transformatie van de Binckhorst tot een stoer en industrieel woon-werkmilieu.

Centrale parkeervoorziening.

De parkeergarage BinckPARK is vanuit de basis ontworpen als zeer gebruiksvriendelijk. Met het slimme en efficiënte gelijkvloerse ontwerp i.s.w.m. Continental Car Parks passen er ca. 150 extra parkeerplaatsen bovenop de 450 parkeerplaatsen in de uitvraag. Door de combinatie van schuin parkeren, linksomdraaiend éénrichtingsverkeer is BinckPARK een comfortabele en prettige parkeergarage met een hoge parkeercapaciteit en een vlotte en veilige verkeersafhandeling. BinckPARK is de centrale, openbare parkeergarage van de Trekvlietzone. Bewoners en gebruikers kunnen een abonnement afsluiten. Dit stimuleert efficiënt dubbelgebruik en vergroot de ruimte voor bezoekers.

Gelaagde opbouw

Het gebouw sluit naadloos aan bij zijn omgeving en de naastliggende woontorens op kavel 1A en 1C door een doorlopende 9 meter hoge plint. De plint is op een zeer gevarieerde manier ingevuld met de voetgangersentree en auto-inrit van de parkeergarage, 10 city lofts en een mobility hub. De woningbouw in de plint zorgt voor interactie op maaiveld en een aantrekkelijke routing naar de Fokkerhaven. In de city lofts zijn verschillende indelingsvarianten mogelijk en de bewoners kunnen de begane grond als hun eigen woon-/werkruimte gebruiken. De mobility hub ontstaat door de parkeerfunctie van de parkeergarage uit te breiden met deelauto’s, deelfietsen en andere (deel)mobiliteitsconcepten. Boven de afwisselende, levendige plint is het gebouw in de bovenste lagen geheel geprogrammeerd als parkeergarage. De hoogte van de stedelijke laag sluit aan bij kavel 1A en 1C en geeft een herkenbare en uniforme uitstraling van kavel 1. Het dak is ingevuld met een hoogwaardige daktuin die door de bewoners van de woontorens gebruikt kan worden. Hierop komt een pergola constructie die fungeert als energiedak.

Stoer en duurzaam

BinckPARK is een industrieel en gelaagd gebouw. Door de horizontale opdeling in verschillende gevelprincipes ontstaat er een rijk en gevarieerd beeld aan de Verlengde Zonweg. Doordat we de plint een overwegend glazen invulling met aluminium kozijnen heeft gegeven, zijn alle publiekstoegankelijke functies duidelijk waarneembaar.

Boven de glazen plint, die aansluit op de schaal van de straat, bevat BinckPARK over vijf lagen een in het oog springende aluminium elementengevel die, vanwege zijn interactie met de wijk als één gebaar ontworpen is. De elementengevel bestaat uit een repeterend patroon van B’s en P’s, de eerste letters van BinckPARK. Deze letters, ontworpen i.s.w.m. Monice Janson, zijn overhoeks heel duidelijk te lezen, terwijl als je er loodrecht op staat, de kijker veel transparantie ervaart. Dit ruimtelijke spel, waarin ritme, afwisseling en detaillering heel erg belangrijk zijn, geeft het gebouw zijn stoere en herkenbare uiterlijk. De open structuur van de karakteristieke aluminium elementengevel zorgt ervoor dat er altijd voldoende daglicht in het gebouw aanwezig is en dat de natuurlijke ventilatie in het gebouw gewaarborgd blijft. Kenmerken van deze gevel zijn ook terug te vinden in de plint.

Bovenop deze elementengevel staat een rauwe industriële optopping. De collectieve daktuin, heeft een PV-constructie die zorgt voor duurzame energie, het voorkomen van windhinder en de nodige beschutting. De stalen constructie is voorzien met eenzelfde gevel, voorzien van een markante belettering, maar ook een plek voor natuurinclusieve maatregelen zoals vogelhuisjes en nestkastjes.

Natuurinclusief en klimaatadaptief dakpark

BinckPARK biedt onderdak aan een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Zo trekken we de natuur de stad in, dicht naast de stadsbewoners. We zetten ecologische principes in om de biodiversiteit van de stad te versterken, als landschapsmachine voor het stadsklimaat en voor het verrijken van collectieve plekken. In het park, ontworpen door FLUX, worden verschillende verblijfsmogelijkheden gecreëerd voor het stimuleren van ontmoeting. Verschillende collectieve plekken richten we samen met toekomstige bewoners. De buitenruimte wordt volledig ingericht met duurzame en circulaire materialen van bio-composiet en gerecycled beton. BinckPARK biedt de bewoners een plek van rust in de bruisende Brinkhorst.

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following BinckPARK. Click here to see everything you're following.
You stopped following BinckPARK
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
BinckPARK is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites