Your browser is not supported. Please contact info@galleo.co or try another browser.
Project language:

Bibliotheek Leiden

General
De bibliotheek in Leiden dateert uit de jaren ’80. En het heeft alle kenmerken uit die periode; de betonnen gevel én een verwarrende plattegrond. Op dat bouwvolume werd door Katja Hogenboom Studio en Felsch architecten een optopping gerealiseerd die zowel licht is van constructie als qua interieur. ABT tekende onder andere voor de constructieve uitwerking en het bouwmanagement. Licht, dat moest het paviljoen voor de Aziatische collectie van de universiteit Leiden zijn. Zowel qua interieur als qua constructie, want daardoor refereert het aan de Aziatische manier van bouwen. Als een Japanse pagode met ranke kolommen, transparante buitengevels en een ranke luifel. Kortom: het is een contrast met het oude gebouw, met de zware gevels en kantelen. “Die kantelen zijn afgezaagd”, vertelt projectingenieur Willem Klaverveld. “Daardoor kunnen gebruikers uitkijken over de stad.” Verticale uitbreiding “Ondanks dat bij de bouw al rekening was gehouden met een verticale uitbreiding, was het toch vooral zaak om de opbouw zo licht mogelijk te ontwerpen. Dat strijdt nogal eens met de wensen van installatieadviseurs die graag meer massa willen zodat het niet te snel opwarmt”, vervolgt hij. “Daarom hebben we een uitvoerige studie verricht naar het binnenklimaat en de duurzaamheidsgedachte. Besloten is om deels gebogen drielaags glas toe te passen met een lage ZTA-waarde (zontoetredingsfactor), zodat we het comfort kunnen waarborgen. De meerkosten hiervan worden deels gecompenseerd in de installatietechniek. Er zijn bijvoorbeeld geen plintconvectoren.” Uit berekeningen blijkt bovendien dat het binnenklimaat in de dakopbouw vergelijkbaar is met de klimaatcondities, zoals gerealiseerd op de eerste verdieping. Nagespannen bewapening Daarnaast vertelt Klaverveld dat er een andere typische jaren ’80 oplossing in de bibliotheek verwerkt was. “Nagespannen bewapening. Gelukkig waren er niet eerder ingrijpende verbouwingen geweest en konden we beschikken over goede constructietekeningen, maar oplettendheid is geboden.” Op dat soort momenten toont Revit haar waarde. “Vooral het boren van de sparingen was een uitdaging. Heel exact konden we bepalen waar we de metalen constructie moesten verankeren. Zeker bij een opbouw als de Asian Library waar de nieuwe gevel de oude niet volgt en waar de architect maximale transparantie wil bereiken, is 3D-modellering een uitkomst.” Maar de grootste uitdaging zit in de hoek van de serre, tegenover de technische ruimte. “Door de geringe afstand tussen de pui en deze ruimte moesten we de glazen gevel hier ook berekenen op de explosiebelasting. De keuzes voor het gevelsysteem en glas zijn hierop aangepast.”
De bibliotheek in Leiden dateert uit de jaren ’80. En het heeft alle kenmerken uit die periode; de betonnen gevel én een verwarrende plattegrond. Op dat bouwvolume werd door Katja Hogenboom Studio en Felsch architecten een optopping gerealiseerd die zowel licht is van constructie als qua interieur. ABT tekende onder andere voor de constructieve uitwerking en het bouwmanagement. Licht, dat moest het paviljoen voor de Aziatische collectie van de universiteit Leiden zijn. Zowel qua interieur als qua constructie, want daardoor refereert het aan de Aziatische manier van bouwen. Als een Japanse pagode met ranke kolommen, transparante buitengevels en een ranke luifel. Kortom: het is een contrast met het oude gebouw, met de zware gevels en kantelen. “Die kantelen zijn afgezaagd”, vertelt projectingenieur Willem Klaverveld. “Daardoor kunnen gebruikers uitkijken over de stad.” Verticale uitbreiding “Ondanks dat bij de bouw al rekening was gehouden met een verticale uitbreiding, was het toch vooral zaak om de opbouw zo licht mogelijk te ontwerpen. Dat strijdt nogal eens met de wensen van installatieadviseurs die graag meer massa willen zodat het niet te snel opwarmt”, vervolgt hij. “Daarom hebben we een uitvoerige studie verricht naar het binnenklimaat en de duurzaamheidsgedachte. Besloten is om deels gebogen drielaags glas toe te passen met een lage ZTA-waarde (zontoetredingsfactor), zodat we het comfort kunnen waarborgen. De meerkosten hiervan worden deels gecompenseerd in de installatietechniek. Er zijn bijvoorbeeld geen plintconvectoren.” Uit berekeningen blijkt bovendien dat het binnenklimaat in de dakopbouw vergelijkbaar is met de klimaatcondities, zoals gerealiseerd op de eerste verdieping. Nagespannen bewapening Daarnaast vertelt Klaverveld dat er een andere typische jaren ’80 oplossing in de bibliotheek verwerkt was. “Nagespannen bewapening. Gelukkig waren er niet eerder ingrijpende verbouwingen geweest en konden we beschikken over goede constructietekeningen, maar oplettendheid is geboden.” Op dat soort momenten toont Revit haar waarde. “Vooral het boren van de sparingen was een uitdaging. Heel exact konden we bepalen waar we de metalen constructie moesten verankeren. Zeker bij een opbouw als de Asian Library waar de nieuwe gevel de oude niet volgt en waar de architect maximale transparantie wil bereiken, is 3D-modellering een uitkomst.” Maar de grootste uitdaging zit in de hoek van de serre, tegenover de technische ruimte. “Door de geringe afstand tussen de pui en deze ruimte moesten we de glazen gevel hier ook berekenen op de explosiebelasting. De keuzes voor het gevelsysteem en glas zijn hierop aangepast.”

Logo
Name
Company type
Expertise

Related associations

Logo
Name

Related projects

No results found

Company only pages are only available for project partners of a project. Since you are not listed as a project partner, you are not able to access this company only page.
Did your company worked on this project? Go to the Public page and list yourself as a project partner to access your company only page
Uploading a picture is currently only possible if you worked on this project and your company is listed in the team.
You're now following Bibliotheek Leiden. Click here to see everything you're following.
You stopped following Bibliotheek Leiden
Project added to your favorite projects. Click here to see your favorites.
Bibliotheek Leiden is removed from your Favorites

Click the +Favorite button to add this project to your personal favorites